Skuteczność diety norweskiej
Dieta norweska należy do bardzo skutecznych i rygorystycznych. Dzięki niej możliwa jest utrata nawet 10 kilogramów w ciągu 14 dni. Twórcami tej diety są specjaliści z Oslo. W celu uzyskania właściwych wyników konieczne jest jedzenie określonych produktów. Ich ilość nie jest już tak bardzo istotna.
Jak działa dieta?
Przede wszystkim ma ona na celu przyśpieszenie procesu przemiany materii. Dieta ta jednak nie należy do najłatwiejszych. Wymaga dużo cierpliwości i samozaparcia. Ważne jest, że w momencie jej przerwania konieczne okazuje się, w przypadku chęci powrotu, rozpoczynanie wszystkiego od początku. Głównymi produktami dozwolonymi do spożycia podczas diety norweskiej są grejpfruty oraz jajka. Poza tym dozwolone jest jedzenie selerów, marchewek, pomidorów oraz ogórków. Poza tym dopuszcza się spożywanie drobiu, wołowiny oraz ryb. Jednak posiłki muszą być gotowane lub grillowane, a nie smażone. Dieta zakłada używanie jak najmniejszej ilości soli. Jeśli to możliwe najlepiej całkowicie z niej zrezygnować. Poza tym nie wolno używać cukru. Jajka, które są jednym z głównych składników diety muszą być podawane w gotowanej postaci. Dieta norweska opiera się na 3 posiłkach: śniadaniu, II śniadaniu i obiedzie. Nie jada się natomiast kolacji.
Choć dieta jest rygorystyczna bez wątpienia można powiedzieć, że obfituje niesamowitymi rezultatami. Dwa tygodnie kuracji wiążą się ze spadkiem wagi o 10 kg. Wraz z zakończeniem diety nie należy od razu powracać do normalnych nawyków żywieniowych. Bez wątpienia 14 dni diety spowoduje zmniejszenie łaknienia, jednak ważne jest by po tych dwóch tygodniach nie jadać potraw zawierających dużo skrobi. W przypadku gdy ktoś po zakończeniu diety uważa, że utrata kilogramów nie jest jeszcze wystarczająca, istnieje możliwość powtórzenia diety po upłynięciu jednego miesiąca od zakończenia poprzedniej kuracji.
Zobacz również:
Jadłospis diety norweskiej pozwala się najeść, jednak same potrawy są dość monotonne, stąd też pojawiają się trudności z jej utrzymaniem. By uzyskać efektywne rezultaty konieczne jest stosowanie jej bez przerw jednym ciągiem. Plusem tej diety jest bez wątpienia możliwość spożywania różnych ilości poszczególnych produktów, minusem natomiast konieczność trzymania się listy, w której wymienione są dozwolone produkty. Dieta ma za zadanie przyśpieszyć proces przemiany materii i ten efekt jest możliwy do uzyskania. Dieta kłopotliwa jest także z tego względu, że zabrania się spożywania kolacji, co oznacza, że ostatni posiłek kończy się w porze obiadowej.
Jak wygląda jadłospis?
Śniadania
- Poniedziałek – 3 jajka (tylko gotowane, na twardo lub na miękko) + grejpfrut + herbata lub kawa
- Pozostałe dni – 1,2 jajka + grejpfrut + kawa lub herbata
- II śniadanie – 1,2 jajka + grejpfrut + kawa lub herbata
- obiad – 3 jajka + surówka z warzyw + 1 kromka chleba + kawa lub herbata
- II śniadanie – 1,2 jajka + grejpfrut + kawa lub herbata
- obiad – mięso wołowe gotowane + pomidor + seler + ogórki + herbata lub kawa
- II śniadanie – 1,2 jajka + szpinak gotowany z jogurtem
- obiad – 2 kotlety z kurczaka + seler + pomidor + warzywa + herbata lub kawa
- II śniadanie – surówka + grejpfrut + kawa lub herbata
- obiad – 1,2 jajka + ser biały + szpinak + 1 kromka chleba
- II śniadanie – 1,2 jajka + szpinak + kawa lub herbata
- obiad – ryba + surówka + kawa lub herbata
- II śniadanie – sałatka owocowa
- obiad – wołowina + seler + pomidor + ogórki + kawa lub herbata
- II śniadanie – plaster mięsa z indyka + pomidor + grejpfrut
- obiad – zupa jarzynowa + mięso drobiowe + pomidor + kapusta + seler + grejpfrut + kawa lub herbata
- Po pierwsze do przyrządzania sałatek nie stosuje się oleju.
- Kawa i herbata spożywana jest tylko i wyłącznie bez cukru.
- Mięso i ryby można tylko gotować lub grillować.
- Jajka przed spożyciem muszą zostać ugotowane. Nie dopuszcza się przyrządzania ich w inny sposób.
- Należy niemalże zlikwidować z doprawiania potraw solą.
- Konieczne jest picie dużej ilości wody mineralnej oraz herbat ziołowych.
Komentarze do: Skuteczność diety norweskiej