Od ponad stu lat żurawina znana jest z zapobiegania infekcjom układu moczowego. Czy jest to jednak tylko popularna opinia czy też fakt naukowy? Przeprowadzono równolegle wiele badań, które doprowadziły do tych samych wniosków: żurawina rzeczywiście zwalcza infekcje bakteryjne. Pozostaje pytanie: jak to działa?
Poprzednia prace sugerowały, że jagody żurawiny zapobiegały osadzaniu się bakterii na ściankach dróg moczowych dzięki polifenolom znanym jako proantocyjanidyny (PAC). Jednak mechanizm działania tych cząsteczek pozostawał stosunkowo niejasny.
Aby lepiej zrozumieć ten proces, naukowcy z McGill University przetestowali działanie proszku z wyciągiem z żurawiny na różnych bakteriach.
Badacze zauważyli, że substancja ta ma zdolność hamowania aktywności bakterii Proteus mirabilis, która jest odpowiedzialna za powikłane zakażenia układu moczowego.
Wyniki eksperymentu, opublikowane w przeglądzie Canadian Journal of Microbiology, wykazały również, że proszek z wyciągiem z żurawiny zmniejszał produkcję ureazy, enzymu, który przyczynia się do wirulencji (zjadliwości) infekcji.
Zobacz również:
W trakcie innego eksperymentu naukowcy przeprowadzili szeroką analizę genomu bakterii E. coli, która może wywoływać infekcje dróg moczowych. Badanie to potwierdziło, że polifenole zawarte w owocach żurawiny zmniejszały ekspresję genu kodującego tworzenie się wici bakterii, ograniczając w ten sposób ich zdolność poruszania się.
Jak podkreślają naukowcy, ruchliwość bakterii jest kluczowym mechanizmem rozprzestrzeniani się infekcji. Dzięki temu mikroorganizmy osadzają się na ściankach dróg moczowych i wymykają się systemowi odpornościowemu gospodarza.
- Mimo że działanie żurawiny na żywe organizmy pozostaje przedmiotem dalszych badań, to nasze odkrycia podkreślają rolę, jaką spożycie żurawiny może odegrać w zapobieganiu chronicznym infekcjom - powiedziała prof. Nathalie Tufenkji.
Co roku notuje się ponad 150 milionów zakażeń układu moczowego, a kuracja antybiotykowa pozostaje standardowym leczeniem tego typu infekcji. Jednak obecny wzrost odporności bakterii wskazuje jak ważne jest znalezienie innego sposobu zwalczania tych zakażeń.
Żurawina może więc być sojusznikiem tych osób, które są narażone na częste infekcje dróg moczowych. Aby uniknąć zakażenia, można przyjmować żurawinę pod różnymi postaciami: całych owoców jako deseru lub dodatku, kapsułek jako suplementu diety lub soku, pitego dwa razy dziennie.
W 2008 roku francuska agencja ANSM (Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé) podała, że dawka 36 miligramów proantocyjanidyny (PAC) zmniejsza ryzyko nawrotów infekcji układu moczowego.
Komentarze do: Skuteczność żurawiny w walce z infekcjami dróg moczowych została potwierdzona naukowo