Slow food – czym jest, korzyści dla zdrowia
Żyjemy w czasach, kiedy funkcjonowanie społeczeństwa nabiera niesamowitego tempa. Wpływa to oczywiście na codzienność każdego z nas i zmusza do dostosowania wszystkich elementów naszego życia do pędzącego świata. Właśnie przeciwko takiemu stanowi rzeczy powstał ruch społeczny Slow Food. Jego filozofia zakłada przede wszystkim przywrócenie pierwotnej radości z jedzenia i jego różnorodności.
Śpimy krótko, rzadko odpoczywamy, długo i ciężko pracujemy, posiłki, często marnej jakości, spożywamy w jak największym pośpiechu. Wszystko to sprawia, że wraz z postępem cywilizacyjnym jakość naszego życia zamiast się podnosić - spada. Co zrobić, aby odwrócić tę tendencję?
Charakterystyka zjawiska
Nurt Slow Food powstał w 1986 roku we Włoszech w akcie sprzeciwu wobec rozpowszechniającej się mody na bary szybkiej obsługi typu fast food (bazujące na ekspresowo przygotowywanych potrawach składających się głównie z kalorycznych i wysokoprzetworzonych produktów).
Założenia Slow Food
Ruch Slow Food ma na celu przede wszystkim „ochronę prawa do smaku”. Do głównych założeń nurtu należą:
- Promowanie i ochrona tradycyjnych dla różnych regionów artykułów i sposobów produkcji. Członkowie ruchu polecają również kupowanie wyrobów tradycyjnych i charakterystycznych dla danego obszaru u lokalnych producentów.
- Zachęcanie do celebrowania potraw. Ruch zaleca konsumowanie posiłków w gronie bliskich osób, niespieszne delektowanie się jedzeniem, poświęcanie czasu gotowaniu i zaangażowanie w przygotowanie posiłków.
- Edukacja konsumencka, polegająca głównie na rozpowszechnianiu informacji dotyczących negatywnego wpływu spożywania fast foodów, żywności wysokoprzetworzonej i jedzenia w biegu na zdrowie człowieka. Ponadto zwiększanie świadomości ryzyka związanego z przemysłowym agrobiznesem oraz ujednolicaniem biologicznym żywności (brak różnorodności regionalnej, zanikanie charakterystycznych dla danego obszaru upraw czy gatunków).
- Lobbing mający na celu wprowadzenie zmian w polityce rolnej związanych ze wsparciem lokalnej działalności, farm rodzinnych i ekologicznych, a także zakazanie modyfikacji genetycznej żywności oraz, nagminnego obecnie, używania szkodliwych dla zdrowia (i środowiska) pestycydów.
Zobacz również:
Arka Smaku
Jest to akcja ruchu Slow Food realizowana na najszerszą skalę. Ma ona na celu ochronę wybranych gatunków zwierząt i roślin, a także regionalnych produktów i sposobów produkcji przed zaniknięciem. Ponieważ współcześnie mamy do czynienia z szeroko pojętym ujednolicaniem żywności na świecie, różnorodność produktów żywieniowych nieustannie spada. Arka Smaku dba o istniejącą bioróżnorodność, zakłada objęcie ochroną zagrożonych wymarciem gatunków (np. tradycyjnych ras indyków amerykańskich) czy regionalnych wyrobów (jak marokański olej arganowy).
Slow Food w Polsce
W Polsce ruch slowfoodowy pojawił się dopiero pod koniec 2002 roku w Krakowie. Późne dotarcie filozofii Slow Food do Polski można wytłumaczyć potransformacyjnym zachłyśnięciem się kulturą Zachodu. Obecnie ruch nadal nie jest w naszym kraju zbyt popularny. Jak dotąd rekomendację Slow Food otrzymały jedynie cztery polskie restauracje (w tym jedna z gwiazdką Michelina).
Projekt Arka Smaku objął ochroną charakterystyczny dla naszego kraju oscypek produkowany w góralskich bacówkach, tradycyjny polski miód pitny oraz występujący jedynie w Małopolsce gatunek krowy czerwonej.
Polski ruch Slow Food obecnie skupia się na lobbowaniu zmian w prawie umożliwiających funkcjonowanie małych, lokalnych firm wytwarzających regionalne produkty (nie sprzyja temu prawo unijne). Ruch dąży również do rozpowszechnienia produktów lokalnych i wsparcia procesów ich produkcji, aby były one higieniczne i zgodne z prawem, a same artykuły - promowane nie tylko w regionie, ale też w innych częściach kraju i za granicą.
Korzyści dla zdrowia
Żywność nieprzetworzona
Żywość Slow Food to składniki w pełni naturalne, praktycznie nie przetworzone, wytwarzane w sposób tradycyjny, bez użycia inwazyjnych technologii. Dzięki temu, kupując produkty z certyfikatem tego ruchu, mamy pewność, że otrzymujemy dobrą żywność, zawierającą mnóstwo wartości odżywczych i jednocześnie pozbawioną wszelkich sztucznych dodatków (konserwantów, barwników, aromatów, polepszaczy smaku itp.).
Zdrowe przygotowywanie potraw
Filozofia Slow Food nie dopuszcza również szkodliwych dla zdrowia form przygotowania żywności - jak m.in. smażenie. Polecane są natomiast naturalne sposoby - marynowanie, wędzenie, duszenie czy wyciskanie.
Bogactwo witamin i minerałów
Potrawy przygotowane zgodnie ze standardami Slow Food nie tylko posiadają pełnię naturalnego smaku i aromatu, ale również oferują bogactwo wartości odżywczych i składników mineralnych, które nie są wytracane w procesie przygotowania i obróbki termicznej.
Obniżenie poziomu stresu i pozytywny wpływ na układ trawienny
Przyjmowanie posiłków w niespieszny sposób, skupienie się na sobie i na swoich bliskich daje poczucie bezpieczeństwa, zadowolenia z życia i harmonii. Brak towarzyszącego nam stresu zmniejsza ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, a także pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.
Obniżenie ryzyka wielu chorób
Badania wykazały również, że świadoma i racjonalna konsumpcja wykluczająca z diety produkty wysokoprzetworzone zmniejsza ryzyko zawału serca, a także zachorowań na cukrzycę oraz choroby nowotworowe.
Autor: Małgorzata Nowak
Komentarze do: Slow food – czym jest, korzyści dla zdrowia