Naukowcy oświadczyli, że nowe dowody wskazują na możliwości poprawiania stanu emocjonalnego związane z niektórymi właściwościami smakowymi pokarmów. Po części wynikają one z naturalnych składników posiadających uderzające podobieństwo w budowie chemicznej do kwasu walproinowego, powszechnie przepisywanego leku stabilizującego stan emocjonalny. Nowo odkryte efekty smakowe uzupełniają uprzednio poznane właściwości czekolady, herbaty i innych znanych pokarmów poprawiających nastrój.
Na 244 spotkaniu i wystawie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, największego na świecie towarzystwa naukowego, wspomniani badacze zaprezentowali analizę ponad 1700 substancji, które tworzą smaki popularnych pokarmów.
Spotkanie przyciągnęło ponad 14,000 naukowców oraz innych zainteresowanych.
Molekuły w czekoladzie, różne owoce jagodowe i produkty żywnościowe, zawierające kwasy tłuszczowe omega-3, wykazują pozytywny wpływ na nastrój. Nasze badania pokazują, że niektóre powszechnie stosowane składniki smakowe są strukturalnie podobne do kwasu walproinowego, zaznaczyła dr Karina Martinez-Mayorga, szef zespołu badawczego, który analizował wpływ smaków na stan emocjonalny. Opisała ona badania prowadzone podczas pracy w Instytucie Badań Molekularnych Torrey Pines.
Kwas walproinowy, sprzedawany pod markowymi nazwami Depakene, Depakote i Stavzor, jest stosowany do łagodzenia stanów emocjonalnych u osób z chorobą maniakalno-depresyjną i podobnymi zaburzeniami.
Zobacz również:
Obfitość dowodów na to, że substancje chemiczne w czekoladzie, jagodach, malinach, truskawkach, herbacie i innych pokarmach mogą polepszać stan emocjonalny, zachęca do poszukiwania innych modulatorów nastroju w żywności, zauważyła Martinez-Mayorga.
Wskazała ona, że potrzeba posiadania szerokiego spektrum modulatorów nastroju pobudza do badań nie tylko w przemyśle farmaceutycznym, ale także w branżach produkujących żywność i napoje.
Badania przemysłu spożywczego są jednak skupione na mniejszych zmianach nastroju. Ludzie od lat doceniali właściwości różnych pokarmów odmieniające nastrój. Teraz zespół Martinez-Mayorga oraz inne grupy badawcze próbują zidentyfikować związki chemiczne, które regulują wahania nastroju, pomagają w utrzymaniu zdrowia umysłowego, poprawiają sprawność umysłową i opóźniają proces utraty pamięci.
W swoim badaniu Martinez-Mayorga wykorzystała techniki chemioinformatyczne - stosowanie metod informatycznych do rozwiązywania problemów chemicznych - do analizy struktury chemicznej ponad 1700 smakowych składników żywności pod kątem podobieństw do zatwierdzonych leków antydepresyjnych, leków dostępnych na rynku i substancji opisywanych jako działające antydepresyjnie.
Rezultaty trwającego do tej pory projektu dotyczyły głównie kwasu walproinowego. W przyszłości zespół planuje przejść od analizy danych do rozpoczęcia testowania hipotez smak/nastrój doświadczalnie.
Martinez-Mayorga dodała, że końcowym rezultatem mogą być zalecenia dietetyczne lub nowe suplementy diety z dobroczynnymi właściwościami dla stanu emocjonalnego.
Jest ważne aby pamiętać, że ograniczanie się tylko do jedzenia żywności, która może poprawiać nastrój, nie jest substytutem dla przepisanych leków antydepresyjnych, ostrzegła Martinez-Mayorga.
Zauważa jednak, że u osób nie potrzebujących leków, spożywanie właściwej żywności i prowadzenie zdrowego stylu życia może polepszyć nastrój.
Komentarze do: Smaki na dobry nastrój: Niektóre smaki w jedzeniu są jak leki poprawiające stan emocjonalny