Eksperymentalna dwutygodniowa zmiana diety wskazuje, jak szkodliwa jest zachodnia dieta dla naszych jelit. Naukowcy poprosili o zmianę diety na dwa tygodnie – 20 wolontariuszy ze Stanów Zjednoczonych przeszło na dietę niskotłuszczową, bogatą w błonnik, a 20 wolontariuszy ze wsi Afrykańskich poproszono o zwiększenie ilości „śmieciowego jedzenia” w ich dietach.
Jak zauważa Nature Communication, mimo że zmiana trwała krótko, jej silny wpływ był od razu widoczny. Amerykanie cierpieli na mniej zapaleń jelita, podczas gdy stan jelit Afrykańskich wolontariuszy znacznie się pogorszył. Eksperci mówią, że nie można wyciągać stanowczych wniosków z tak małego badania, potwierdza to jednak opinię, że dzisiejsza dieta „zachodnia”, bogata w tłuszcze i cukry i uboga w błonnik, szkodzi. Inne badanie, przeprowadzone na japońskich migrantach na Hawaje, wykazała, że wystarczy jedno pokolenie, by zmienić japońską niską częstotliwość występowania raka jelit w wysoką zauważaną wśród rodowitych Hawajczyków. Badanie wykazało, że spożywanie dużej ilości błonnika, w szczególności produktów zbożowych i wieloziarnistych, obniża prawdopodobieństwo nowotworu jelita, podczas gdy spożywanie dużych ilości czerwonego bądź przetwarzanego mięsa – zwiększa.
Zobacz również:
W tym badaniu, „zachodnia” dieta, którą zaproponowano Afrykanom była bogata we wszelkiego rodzaju śmieciowe jedzenie i fast food – hamburgery i frytki. Tymczasem wolontariusze z USA jedli dużo nasion roślin strączkowa tych i fasolek. Wszyscy uczestnicy zostali dokładnie przebadani przed i po eksperymencie. Zamiany diety skutkowały znacznymi zmianami w komórkach wyścielających jelita, jak również żyjących tam bakteriach – przy czym samopoczucie Amerykanów znacznie się poprawiło. Jak mówi prowadzący badanie dr Stephen O'Keefe z University of Pittsburgh, zmiany, które zaszły w ciągu zaledwie dwóch tygodniu po przejściu na niskotłuszczową i bogatą w błonnik afrykańską dietę, sygnalizują, że nigdy nie jest za późno na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór jelit. Eksperci obliczyli, że aż do jednej trzeciej przypadków raka jelita można by było uniknąć tylko przez przejście na zdrowszą dietę.
Rzecznik prasowy Cancer Research UK zaznacza, że większe i dłuższe badania powinny zostać przeprowadzone przed wyciąganiem stanowczych wniosków. Eksperymentalna zmiana diety była bardzo gwałtowna i drastyczna, podczas gdy wiadomo, że nawet wprowadzanie małych zmian, których można się trzymać długoterminowo są nawet bardziej korzystne dla utrzymania zdrowego trybu życia.
Komentarze do: Śmieciowe jedzenie uszkadza jelita