Miliony rodzin w Stanach Zjednoczonych zmaga się z problemem właściwego odżywiania, gdyż brakuje im na to środków. W celu zwalczania tych problemów powstał program Supplement Nutrition Assistance Program (SNAP). Dzięki niemu ma zostać zmniejszone ubóstwo wśród Amerykanów i tym samym poprawić ich sytuację żywieniową.
Świadczenia SNAP mają zapewnić beneficjentom długoterminowego bezpieczeństwa żywieniowego, zaopatrując ich we wszystkie niezbędne produkty.
Jak się okazuje jednak, po kilku miesiącach działania programu, znaczna większość uczestników zgłaszała niską efektywność SNAP'u. Według głównego śledczego, dr. Eric'a Rimm, mimo iż wypłata świadczeń z programu pozwoliła na zakup i konsumpcję takich produktów jak np. owoce, warzywa czy produkty pełnoziarniste, to nie było widocznej poprawy w diecie wśród uczestników.
Zobacz również:
Wszystko potwierdzają badania
Do badania włączono 107 dorosłych z Massechusetts, którzy ze względu na niskie dochody brali udział w programie, oraz badaniu poddano grupę, która nie otrzymuje świadczeń ze SNAP'u mimo niskich dochodów. Jak się okazało, u obu tych grup nie zauważono istotnych różnic w diecie, co sugeruje, że program działa nieefektownie.
Co więcej, zauważono również, że wśród uczestników programu zwiększyło się spożycie rafinowanych zbóż, natomiast zmalała konsumpcja zdrowej żywności. Naukowcy apelują więc, aby SNAP wzmocnił swój wpływ na poprawę jakości diety u Amerykanów o niskich dochodach.
Komentarze do: SNAP - program, który ma zapewnić poprawę jakości żywienia