Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze
Soczewica to roślina jednoroczna, strączkowa, podobnie jak groch, fasola czy bób. Jest jednak od tych ostatnich dużo mniej popularna, przynajmniej na gruncie polskim. Możemy wymienić kilka jej odmian, biorących swe nazwy od koloru, w którym dana soczewica występuje.
Wyróżniamy zatem czerwoną, żółtą, zieloną, czarną (beluga) i brązową. Wszystkie posiadają podobne wartości odżywcze, ale w poniższym artykule skupimy się głównie na soczewicy czerwonej.
Czerwona soczewica, podobnie jak jej inne odmiany jest bogata w składniki odżywcze i witaminy. Jest niskokaloryczna. Jeden kubek ugotowanej soczewicy zawiera ok. 230 kalorii, z czego jedynie 0,75 g to tłuszcz. Kolejną zaletą jest brak cholesterolu w soczewicy.
Błonnik
Kubek ugotowanej soczewicy zawiera ok. 15 gram błonnika (43% zalecanego dziennego spożycia dla mężczyzn/ 53% zalecanego dziennego spożycia dla kobiet). Dieta bogata w błonnik z pokarmów takich jak soczewica zmniejsza ryzyko udaru mózgu, nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy i zaburzeń trawienia.
Białko
Zobacz również:
Soczewica zawiera więcej białka niż inne rośliny strączkowe (fasola, groch). Kubek ugotowanej soczewicy zawiera 17,8 gram białka (32% zalecanego dziennego spożycia dla mężczyzn/ 38% zalecanego dziennego spożycia dla kobiet).
Witamina B
Czerwona soczewica jest znakomitym źródłem witamin z grupy B. W tym: kwasu pantotenowego, witaminy B6, tiaminy. Jest szczególnie bogata w kwas foliowy, inaczej zwany witaminą B9 (358 mikrogramów w każdym kubku ugotowanej soczewicy). Dorośli powinni spożywać 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie. Służy on m. in. do syntezy czerwonych krwinek, jest niezbędny kobietom w ciąży gdyż może zapobiegać rozwojowi wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu (przepuklina układu nerwowego, bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa).
Żelazo
Kubek ugotowanej soczewicy zawiera 6,6 miligrama żelaza. Człowiek powinien spożywać 8 miligramów żelaza w ciągu dnia.
Niski indeks glikemiczny
Soczewica posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu bez obaw mogą ja spożywać cukrzycy. Co więcej sama w sobie obniża poziom glukozy we krwi. Wszystko to dzięki temu, że w jej skład wchodzą głównie węglowodany złożone.
Mimo wielu zalet soczewicy, bogactwa jej wartości odżywczych i witamin powinny jej unikać osoby z problemami układu pokarmowej z racji tego, że powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach. Powodują to zawarte w niej oligosacharydy.
Nie zmienia to faktu, że jej dobrodziejstwa i łatwość przygotowania przemawiają za tym aby wprowadzić jej do codziennej diety.
Aleksandra Duda
Komentarze do: Soczewica czerwona – właściwości i wartości odżywcze