Taka jest prawda – sok jabłkowy może zagrozić naszemy zdrowiu. Ale niekoniecznie chodzi o ślady arszeniku, o które ludzie się kłócą. Niektórzy specjaliści bowiem mówią, iż prawdziwym niebezpieczeństwem są kalorie. Mimo rządowych ograniczeń dotyczących arszeniku, eksperci od żywienia twierdzą, sok jabłkowy może być prawdziwie niebezpieczny dla obwodu talii i zębów.
Sok jabłkowy ma mało naturalnych składników odżywczych, mnóstwo kalorii, a w niektórych przypadkach ma więcej cukru niż napój gazowany. Wywołuje więc apetyt na słodkie, zastępuje lepsze napoje i jedzenie, a więc przyczynia się do problemu otyłości, stwierdzają krytycy.
To jak posłodzona woda, mówi pani Judith Stern, profesor odżywiania na uniwersytecie University of California w Davis. Pani profesor była konsultantem zarówno dla producentów cukierków, jaki i dla Weight Watchers.
Wiele soków jest wzmacnianych witaminami, a więc nie są one jedynie pustymi kaloriami. Ale to nie uspokaja niektórych specjalistów od żywienia. Jeżeli nie było to zdrowe na samym początku, dodatek witamin nie zrobi z tego zdrowego jedzenia, a dodatkowo powoduje to przybieranie na wadze.
Reasumując, nie jest to zdrowy wybór, mówi pani Karen Ansel, dietetyczka z Nowego Jorku oraz rzeczniczka American Dietetic Association.
Amerykanie przeciętnie wypijają 267 uncji soku jabłkowego rocznie, jak podaje instytut żywności Food Institute's Almanac of Juice Products and the Juice Products Association, jedna z grup handlowych. O wiele więcej jest konsumowane jako składnik w drinkach owocowych i różnego rodzaju jedzeniu.
Zobacz również:
Jedynie 17% soku sprzedawanego w USA jest też tam produkowane: reszta pochodzi z Chin, Argentyny, Chile i Brazylii. A kilka miesięcy temu, telewizyjny doktor Mehmet Oz podniósł alarm – niektórzy mówią, że fałszywy – na temat obecność arszeniku w soku jabłkowym, opierając się na testach przeprowadzonych w jego własnym laboratorium.
Amerykańska akademia Food and Drug Administration przeprowadziła własne testy i stwierdziła, że soki jabłkowe są bezpieczne. Aczkolwiek, agencja FDA sprawdza teraz, czy restrykcje dotyczące aszeniku dozwolonego w soku jabłkowym są dość rygorystyczne. Niektóre postaci arszeniku, takie jak jeden z typów stwierdzany w pestycydach, mogą być toksyczne i mogą zagrażać zachorowaniem na raka, jeżeli są konsumowane w wysokich dawkach albo przez dłuższy okres.
Wszystkie soki sprzedawane w Stanach Zjednoczonych muszą być bezpieczne i odpowiadać standardom, mówi Pat Faison, dytektor techniczny jednej z firm produkujących soki. Wiele informacji, których ludzie potrzebują na temat soków, znajduje się na etykietkach.
A więc, co jest na tych etykietkach? Węglowodory, w większości cukry, w o wiele większym stężeniu niż w mleku. Sok ma niewielką liczbę protein i minerałów, a także brakuje mu włókien z całego owocu. Picie soku dostarcza wielu kalorii, w krótkim okresie, tak więc nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele skonsumowliśmy, podczas gdy musielibyśmy zjeść naprawdę dużą ilość jabłek, aby osiągnąć ten sam wynik. A jedząc jabłka nasycimy się o wiele lepiej.
Całe owoce są lepsze dla nas, mówi doktor Frank Greer z uniwersytetu University of Wisconsin w Madison.
Jeżeli pijesz więc dużo soku owocowego, oto kilka porad ekspertów:
- wybieraj soki wzmocnione calcium i witaminą D-3;
- wybieraj soki pasteryzowane, jest to jedyny typ wolny od zarazków, które mogą spowodować poważną chorobę;
- nie pij soku po umyciu zębów i przed pójściem do łóżka, ponieważ może do spowodować psucie zębów;
- wybieraj świeże owoce zamiast soku;
- nie daj się zwieść zapewnieniom „bez dodatku cukru”, albowiem wcale to nie oznacza, że nie jest on pełny naturalnego cukru; albo też „cholesterol-free”, to głupie, albowiem jedynie produkty zwierzęce zawierają cholesterol.
Komentarze do: Sok jabłkowy groźny dla zdrowia?