Magazyn The Lancet opublikował artykuły dwóch naukowców na temat zawartości cukru w sokach owocowych. Okazuje się, że lubiany sok jest tak samo niebezpieczny dla zdrowia, jak wysoko słodzone napoje gazowane.
Naukowcy Institute of Cardiovascular and Medical Sciences z Uniwersytetu w Glasgow: profesor medycyny metabolicznej Naveed Sattar i dr Jason Gill zaapelowali do rządu o zmianę w listach produktów promowanych jako zdrowe i które należy spożywać pięć razy dziennie. Ze spisu warzyw i owoców ma zniknąć sok owocowy.
Czy sok jest szkodliwy?
Badacze twierdzą, że traktowanie soku owocowego jako niezbędnej porcji warzyw i owoców w ciągu dnia może mieć efekt przeciwny do zamierzonego, gdyż sok staje się symbolem zdrowego żywienia, a ludzie uważają go za nieograniczony element diety. Proponują także, by koncerny żywnościowe informowały na opakowaniach produktów, że spożycie soku nie powinno przekraczać 150 ml dziennie.
Zobacz również:
- Owsianka – właściwości, korzyści i przepisy
- Badania krwi podczas ciąży
- Drętwienie palców - objawy cieśni kanału nadgarstka
- Peeling dłoni
- Wzdęcia w ciąży. Jak im przeciwdziałać?
- Smog – czym jest, w jaki sposób oddziałuje na nasze zdrowie i jak się przed nim chronić
- Dziecko kontra rodzice, czyli jak mówić do pociechy, by nie ranić słowami
- Czym jest kac?
Sprawdź, co pijesz
Sok owocowy stał się ostatnio podmiotem wielu badań, a naukowcy zaczęli baczniej przyglądać się zależności między wysokim spożyciem cukru a chorobami serca. Zdaniem dr. Gillsa „istnieje pewien mit, który głosi, że soki owocowe i smoothies są nisko słodzoną alternatywą dla słodkich napojów gazowanych. W szklance soku znajduje się więcej cukru niż w owocu i dodatkowo zawiera śladowe ilości zdrowego miąższu lub nie ma go w nim w ogóle. Chociaż sok owocowy ma witaminy i minerały, które nie występują w napojach gazowanych, to poziom tych składników nie jest wystarczający, by zrównoważyć negatywne skutki zbyt wysokiego spożycia cukru dla naszego metabolizmu.”
Nie jesteśmy świadomi zagrożenia
Dodatkowe badania wykazały, że ludzie nie są w stanie określić zawartości cukru w produkcie lub mają na ten temat błędne przekonania. Około połowy badanych znacznie zaniżało poziom cukru w sokach owocowych. Naukowcy z Uniwersytetu w Glasgow biją na alarm i chcą wywołać publiczną dyskusję nad włączeniem soków owocowych do listy napojów wysoko słodzonych.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Sok owocowy niezdrowy?