Powszechnie znane są właściwości zdrowotne czerwonych owoców. Naukowcy z europejskiego projektu badawczego zainteresowali się szczególnie jednym z nich - jeżyną andyjską. Owoce te są bardziej kwaśne i cierpkie niż jeżyny, które rosną dziko na naszych łąkach, w zaroślach i lasach, jak wyjaśnia Fabrice Vaillant z Centre de recherche agronomique pour le développement (Cirad) w Montpellier.
Mają one również dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i pomagają skutecznie zapobiegać chorobom układu krążenia.
Do takich właśnie wniosków doszli naukowcy, którzy szczegółowo przeanalizowali właściwości tych owoców.
- Jeżyna andyjska zawiera antyoksydanty i polifenole, w tym antocyjany i taniny, które nadają kolor i doskonale wpływają na nasze zdrowie - napisał w artykule M. Vaillant, koordynator projektu badawczego.
Na początku badacze skupili się na badaniu związków zawartych w jeżynach andyjskich w zależności od miejsca, z którego pochodziły (Ekwador, Kolumbia i Kostaryka).
Zobacz również:
Następnie owoce poddano różnym metodom przetwórstwa - ekstrakcji, filtracji, klaryfikacji, pasteryzacji i pakowaniu soku. Trzeci etap prac został przeprowadzony na ochotnikach.
Rezultaty ostatniego etapu badań jasno wykazały, że sok z jeżyn andyjskich ma dobroczynny wpływ na zdrowie i może być stosowany w profilaktyce zespołu metabolicznego i chorób układu krążenia.
Według naukowców te korzyści zdrowotne związane są z obecnością tanin o nazwie elagitaniny, które są metabolizowane przez florę jelitową i wchłaniane w formie bardziej aktywnych cząsteczek o nazwie urolityny.
Cząsteczki te mogą przetrwać w organizmie nawet kilka dni po spożyciu. Elagitaniny to te same substancje, które są obecne w winach leżakujących w dębowych beczkach, których umiarkowane spożycie również pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia.
Prace te pozwoliły również odkryć właściwości zdrowotne innego soku - soku z hibiskusa, który jest tradycyjnym napojem w Afryce. Według naukowców posiada on udowodnione zdolności antyoksydacyjne. Sok ten, otrzymywany z suszonych kielichów kwiatów czerwonego hibiskusa, dobrze komponuje się z dodatkiem mięty i imbiru.
Komentarze do: Sok z jeżyny andyjskiej pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia