Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety
Lecznicze właściwości alg morskich znane są już od wielu wieków. Ostatnio coraz częściej mówi się o jednej z nich – spirulinie, która posiada mnóstwo wartościowych składników sprzyjających zdrowiu ludzi. Jej nazwa wzięła się od jej postaci – charakterystycznych spirali.
Co to jest spirulina?
Spirulina to inaczej nazwa handlowa suplementu diety pozyskiwanego z sinic, które należą do rzędu alg Oscillatoriales. Spirulina obecnie sprzedawana jest głównie w postaci wygodnych tabletek o niebiesko-zielonym zabarwieniu. Przede wszystkim jest ona bardzo bogatym źródłem białka pełnowartościowego, dodatkowo zawiera dużo łatwo przyswajanych w organizmie witamin i minerałów, w tym między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, C, D, K, A, beta-karoten, mangan, żelazo, cynk, miedź czy selen, a to jeszcze nie wszystkie z nich. W spirulinie znajdują się także wartościowe bioflawonoidy, chlorofil, enzymy, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy CLA oraz kwas linolenowy GLA, które znane są jako skuteczne suplementy w procesie odchudzania.
Właściwości zdrowotne spiruliny
Preparaty zawierające spirulinę są przede wszystkim rekomendowane tym osobom, które chcą zachować na dłużej zdrowie i witalność. Wpływają one wszechstronnie na ludzki organizm, pomagają w jego szybszym oczyszczaniu się, wspomagają procesy przemiany materii, regulują pracę układu pokarmowego. Również spirulina jest zaliczana do silnych antyoksydantów, które sprawdzają się we wzmacnianiu systemu odpornościowego, układu krwionośnego i serca oraz polecane są w profilaktyce antynowotworowej. Przeprowadzone nad nią badania wskazały, że posiada ona potencjał w poprawianiu produkcji komórek macierzystych szpiku kostnego i w procesach krwiotwórczych. Regularne przyjmowanie spiruliny dodatkowo wspomaga pracę nerek i wątroby, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, spirulina wykazuje też właściwości przeciwwirusowe – jej regularne przyjmowanie obniża prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienia, grypy.
Zobacz również:
Dla kogo spirulina?
Spirulina jest zatem polecana tym osobom, które chciałyby poprawić odporność swojego organizmu, rzadziej zapadać na choroby wirusowe. Wspomaga ona tych, którzy często mają problemy z układem trawiennym, wolną przemianą materii, dlatego tak chętnie wybierana jest jako suplement diety pomocny przy odchudzaniu się. Również poleca się ją cukrzykom, osobom z nadciśnieniem, miażdżycą, osobom z anemiami, ponieważ spirulina zawiera dużą ilość żelaza i witamin z grupy B, w tym witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Jest ona z tego powodu zalecana także osobom na dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Sprzyja pacjentom przechodzącym terapie w leczeniu nowotworów i ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz użycia wewnętrznego także spirulina stosowana jest w kosmetyce. Ze sproszkowanych alg przygotowuje się między innymi maseczki do twarzy, które odżywiają i rozjaśniają skórę.
Dawkowanie spiruliny
Ta niepozorna alga może zatem wpłynąć kompleksowo na stan ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie spiruliny jest zalecane w szczególności osobom dorosłym. Nie powinna być ona podawana dzieciom oraz nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy przekraczać dawki wyznaczonej przez producenta suplementu.
Kuracja spiruliną
Chcąc rozpocząć kurację ze spiruliną, najlepiej znaleźć rekomendowane suplementy diety. Wiele z tych obecnie dostępnych w sprzedaży pochodzi z Chin i nie jest całkowicie przebadanych. Polecane jest stosowanie głównie spiruliny pochodzącej z USA. Tabletki zawierające spirulinę oraz spirulinę w proszku należy kupować u zaufanych dostawców. Miesięczny koszt jej stosowania każdego dnia to około 40-60 złotych w zależności od marki preparatu.
Komentarze do: Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety