Szukaj

Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety

Lecznicze właściwości alg morskich znane są już od wielu wieków. Ostatnio coraz częściej mówi się o jednej z nich – spirulinie, która posiada mnóstwo wartościowych składników sprzyjających zdrowiu ludzi. Jej nazwa wzięła się od jej postaci – charakterystycznych spirali.

Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety

Co to jest spirulina?

Spirulina to inaczej nazwa handlowa suplementu diety pozyskiwanego z sinic, które należą do rzędu alg Oscillatoriales. Spirulina obecnie sprzedawana jest głównie w postaci wygodnych tabletek o niebiesko-zielonym zabarwieniu. Przede wszystkim jest ona bardzo bogatym źródłem białka pełnowartościowego, dodatkowo zawiera dużo łatwo przyswajanych w organizmie witamin i minerałów, w tym między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, C, D, K, A, beta-karoten, mangan, żelazo, cynk, miedź czy selen, a to jeszcze nie wszystkie z nich. W spirulinie znajdują się także wartościowe bioflawonoidy, chlorofil, enzymy, nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy CLA oraz kwas linolenowy GLA, które znane są jako skuteczne suplementy w procesie odchudzania.

Właściwości zdrowotne spiruliny

Preparaty zawierające spirulinę są przede wszystkim rekomendowane tym osobom, które chcą zachować na dłużej zdrowie i witalność. Wpływają one wszechstronnie na ludzki organizm, pomagają w jego szybszym oczyszczaniu się, wspomagają procesy przemiany materii, regulują pracę układu pokarmowego. Również spirulina jest zaliczana do silnych antyoksydantów, które sprawdzają się we wzmacnianiu systemu odpornościowego, układu krwionośnego i serca oraz polecane są w profilaktyce antynowotworowej. Przeprowadzone nad nią badania wskazały, że posiada ona potencjał w poprawianiu produkcji komórek macierzystych szpiku kostnego i w procesach krwiotwórczych. Regularne przyjmowanie spiruliny dodatkowo wspomaga pracę nerek i wątroby, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, spirulina wykazuje też właściwości przeciwwirusowe – jej regularne przyjmowanie obniża prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienia, grypy.

Dla kogo spirulina?

Spirulina jest zatem polecana tym osobom, które chciałyby poprawić odporność swojego organizmu, rzadziej zapadać na choroby wirusowe. Wspomaga ona tych, którzy często mają problemy z układem trawiennym, wolną przemianą materii, dlatego tak chętnie wybierana jest jako suplement diety pomocny przy odchudzaniu się. Również poleca się ją cukrzykom, osobom z nadciśnieniem, miażdżycą, osobom z anemiami, ponieważ spirulina zawiera dużą ilość żelaza i witamin z grupy B, w tym witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Jest ona z tego powodu zalecana także osobom na dietach wegetariańskiej i wegańskiej. Sprzyja pacjentom przechodzącym terapie w leczeniu nowotworów i ma działanie przeciwnowotworowe. Oprócz użycia wewnętrznego także spirulina stosowana jest w kosmetyce. Ze sproszkowanych alg przygotowuje się między innymi maseczki do twarzy, które odżywiają i rozjaśniają skórę.

Dawkowanie spiruliny

Ta niepozorna alga może zatem wpłynąć kompleksowo na stan ludzkiego organizmu. Regularne przyjmowanie spiruliny jest zalecane w szczególności osobom dorosłym. Nie powinna być ona podawana dzieciom oraz nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nie należy przekraczać dawki wyznaczonej przez producenta suplementu.

Kuracja spiruliną

Chcąc rozpocząć kurację ze spiruliną, najlepiej znaleźć rekomendowane suplementy diety. Wiele z tych obecnie dostępnych w sprzedaży pochodzi z Chin i nie jest całkowicie przebadanych. Polecane jest stosowanie głównie spiruliny pochodzącej z USA. Tabletki zawierające spirulinę oraz spirulinę w proszku należy kupować u zaufanych dostawców. Miesięczny koszt jej stosowania każdego dnia to około 40-60 złotych w zależności od marki preparatu.

Komentarze do: Spirulina - jej właściwości i stosowanie jako suplement diety

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz