Składnik znajdowany w żywności o wysokiej zawartości włókien pokarmowych może przyczynić się do spowalniania postępowania nowotworu prostaty, jak pokazuje badanie opublikowane w Cancer Prevention Research. Eksperyment przeprowadzono na myszach.
W jego wyniku okazało się, że składnik znany jako IP6 (inositol hexaphosphate) zapobiega rozwojowi raka prostaty u gryzoni.
Dr Komal Raina z Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences na University of Colorado Cancer Center mówi: rezultaty są naprawdę przekonujące. Zaobserwowaliśmy, że objętość guza zmniejszyła się w sposób zdumiewający, przede wszystkim dzięki antyangiogennemu działaniu IP6.
Zobacz również:
W eksperymencie, badacze zaobserwowali, że podawanie gryzoniom tego składnika zapobiega powstawaniu nowych naczyń krwionośnych, bez których nowotwór nie był w stanie czerpać energii niezbędnej mu do rozwoju i postępowania.
Odkrycia tego dokonano co prawda na myszach, ale inne prace – przeprowadzone już na ludziach – też wcześniej sugerowały, że włókna pokarmowe działają antynowotworowo.
Analiza badań, opublikowana w 2011 przez British Medical Journal pokazała, iż istnieje powiązanie między dietą o wysokiej zawartości włókien pokarmowych a niższym ryzykiem raka jelita grubego.
Komentarze do: Spowolnić raka prostaty dzięki diecie?