Codzienne spożywanie mięsa, drobiowego bądź wołowego, być może jest źródłem przybierania na wadze w dłuższym okresie czasu, i to niezależenie od wartości kalorycznej posiłku. Odżywianie jest bardzo złożoną dziedziną, gdzie spotyka się wiele sprzecznych opinii i idei. Czerwone mięso jest jednym z pokarmów bogatych w żelazo i białka, zalecanych przez kilka rodzajów diet, takich jak dieta Atkinsa czy dieta Dukana, ale zakazane jest jednakże przez inne.
W rzeczywistości, duża ilość protein syci oraz ogranicza podjadanie innych produktów żywnościowych, które sprzyjają nabieraniu wagi, ale mięso także może być bogate w tłuszcze. Aby spróbować pogodzić wszystkich, zrealizowano badanie o wielkiej rozpiętości, w krajach europejskich, w ramach potężnego programu nazwanego European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), który zainteresował się licznymi czynnikami ryzyka, takimi jak aktywność fizyczna, odżywianie, spożycie alkoholu, rzucenie palenia, jedzenie poza domem, otyłość. Zmierzono także obwód talii oraz BMI uczestników badania.
Część badań, prowadzona przez Anne-Claire Vergnaud w Imperial College London, zainteresowało się szczególnie związkiem między spożywaniem mięsa a przybieraniem na wadze. W ten sposób, 103 455 mężczyzn oraz 270 348 kobiet w wieku od 25 do 70 lat było obserwowanych w latach 1992 – 2000, w 10 krajach europejskich: we Francji, w Danii, w Szwecji, w Holandii, w Niemczech, w Zjednoczonym Królestwie, we Włoszech, w Norwegii oraz w Grecji. Ich zwyczaje żywieniowe oraz tryb życia zostały przeanalizowane, na przestrzeni 5 lat, dzięki odpowiedziom udzielanym przez ochotników na kwestionariuszu zaadaptowanym do danego kraju.
Badania te, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wskazują, że osoby spożywające dziennie 250 gramów mięsa, wliczając w to wszystkie typy mięsa: czerwone, białe, wędliny, przybrały średnio na wadze 2 kilogramy w ciągu 5 lat. Ten wynik można zauważyć zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, niezależnie od ich wieku, aktywności fizycznej, generalnej liczby spożywanych kalorii czy też rodzaju pożywienia spożywanego na boku. Poza tym, ten fakt obserwuje się także dla ludzi o normalnej wadze, jak również dla osób z nadwagą, a także dla osób palących i niepalących.
Zobacz również:
Aczkolwiek, wydaje się, że badanie pokazuje pewne nieścisłości: chodzi o to, że ochotnicy uczestniczący w badaniu sami deklarowali swoją wagę, co nie pozwala na precyzyjne i rygorystyczne określenie różnicy w wadze przed i po badaniu. A także, codzienne zadeklarowane spożycie pokarmów może okazać się błędne, ponieważ generalnie ludzie źle oceniają to, co i w jakich ilościach spożywają każdego dnia.
Naukowcy odpowiedzialni za badania podsumowują jednakże temat deklarując, że warto zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, aby uniknąć nadwagi na dłuższy okres czasu. Inne uzpełniające badania wskazują, że nie jest to jedyny podwód do ograniczenia spożycia mięsa: mięso jest źródłem cholesterolu, a więc źródłem ryzyka zachorowania na choroby serca i naczyń krwionośnych, a także sprzyja pojawieniu się raka jelita grubego.
Drób, czerwone mięso, tak samo jak mięso przetworzone, takie jak wędlina, kiełbasy, bekon, wzięto pod uwagę w tym badaniu, ale ogólnie, to właśnie ten ostatni rodzaj mięsa wywierał najbardziej widoczny efekt na przybieranie na wadze. Zresztą, u ludzi, którzy mieli nadwagę, właśnie mięso drobiowe sprzyjało odchudzaniu, podczas gdy u osób aktywnych, czerwone mięso prowokowało znaczący przyrost wagi.
Wpływ mięsa na wagę był najbardziej widoczny u ludzi starszych, palących oraz tych, którzy nie mieli zdrowych zwyczajów żywieniowych.
Naukowcy podkreślają, że produkty wysokoenergetyczne, takie jak mięso, spożywane w wielkich ilościach, deregulują uczucie sytości. Dorzucają także, że działanie dużego spożycia mięsa przez dłuższy czas na apetyt pozostaje na razie nieznane.
Bez ustanku powtarza się ludziom, aż do znudzenia, że należy jeść mniej tłuszczu, mniej cukru, mniej soli, a także, że należy spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jedzenie zróżnicowane i zrównoważone jest w rzeczywistości źródłem dobrego samopoczucia i zdrowia.
Naukowcy utrzymują także, że redukcja spożycia mięsa jest częścią tych wszystkich działań, które musimy wziąć pod uwagę, jeśli chcemy stracić na wadze, tak samo jak podjęcie większej aktywności fizycznej czy też zmniejszenie dziennej dawki kalorii.
A więc, całkowity zakaz spożycia mięsa byłby grubą i oczywistą przesadą, ale jedzcie go w mniejszych ilościach i pomyślcie o dostarczeniu niezbędnych protein na przykład w mięsach ryb albo produktach mlecznych.
Komentarze do: Spożycie mięsa przyczyną nadwagi