Poszukiwane są nowe sposoby na zmniejszenie ilości sodu znajdującego się w żywności. Na całym świecie spożycie tego pierwiastka jest zbyt duże w stosunku do potrzeb fizjologicznych ludzi, a autorytety w dziedzinie zdrowia publicznego zgadzają się co do tego, że chroniczne nadmierne dostarczanie sodu do organizmu zwiększa ciśnienie krwi i ryzyko ataku serca czy zawału. Pomimo zalecanego przez ostatnie dziesięć lat ograniczenia konsumpcji tego pierwiastka, spożycie stale wzrasta.
W tym tygodniu na konferencji zorganizowanej przez American Society for Nutrition Experimental Biology przedstawione zostały wyniki badań naukowych, z których wynika, że w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni lat 2001 - 2010 ilość spożywanego sodu wzrastała w ciągu dwóch lat o 63 mg dziennie.
Badania, nad którymi czuwała firma Tate & Lyle, światowy dostawca składników spożywczych, posłużyło się danymi z ankiety What We Eat in America (WWEIA)/National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), aby ocenić całkowite spożycie sodu oraz źródła tego pierwiastka w diecie Amerykanów powyżej 2 roku życia.
W wyniku najnowszych analiz dowiedziano się, że najwięcej sodu dostarczają zboża i produkty pochodne (m.in. chleb, płatki, słone przekąski), produkty mięsne, drób, ryby, warzywa, mleko i nabiał.
Największy wzrost w zawartości sodu odnotowano w produktach mięsnych, drobiu i rybach, podczas gdy w zbożach ilość tego pierwiastka nie zmieniła się w żaden znaczący sposób.
Zobacz również:
Wyniki tych badań dowodzą, że pomimo prób ograniczenia spożycia sodu, jego ilość w naszych organizmach stale zwiększa się i dlatego tak ważne jest znalezienie sposobów na ograniczenie ilości sodu w diecie.
Liczne badania naukowe udowodniły, że zmniejszenie spożycia tego pierwiastka jest najtańszym sposobem na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób krążenia, zarówno u ludzi w krajach wysokorozwiniętych, jak również w tych uboższych.
SODA-LO™ Salt Microspheres jest produktem oferowanym przez firmę Tate & Lyle. Ma on identyczny smak i pełni te same funkcje co sól i pomaga jednocześnie w zmniejszeniu zawartości sodu w żywności.
- Substancja ta może zredukować ilość tego pierwiastka o 25%-50% w chlebie czy słonych przekąskach, które są głównymi źródłami sodu w diecie. Jest to możliwe dzięki technologii, która zamienia zwykłe kryształy soli w wolne mikrocząsteczki, które potęgują słony posmak na języku - mówi dr Priscilla Samuel z Tate & Lyle.
Jednym ze sposobów na zmniejszenie ogólnoświatowego spożycia sodu jest zastosowanie składników, które pomimo mniejszej zawartości sodu, nie różnią się walorami smakowymi od produktów będących obecnie na rynku. Firma Tate & Lyle zobowiązała się do dostarczania innowacyjnego składnika, aby pomóc w ograniczaniu ilości spożywanego sodu i zapewnić dobre odżywianie, zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.
Firma jest również gotowa do ulepszania, przeprowadzania dalszych badań naukowych i tworzenia kolejnych składników, które mogą być dodawane do różnych produktów spożywczych w celu nadania im lepszego smaku.
Komentarze do: Spożycie sodu wzrasta pomimo ostrzeżeń specjalistów od żywienia