Według najnowszych badań, w Stanach Zjednoczonych znacznie obniżyło się spożycie tłuszczów trans. Niestety, to wciąż za mało, by Amerykanie mieścili się ramach określonych przez American Heart Association.
Pozytywne zmiany
Naukowcy powtórzyli badania prowadzone przez badaczy z sekcji American Heart Association w Minnesocie w latach 1980- 2009. Zgromadzono wówczas dane dotyczące 12 000 osób w wieku 25-74.
Choć spożycie tłuszczów trans przez ankietowanych sukcesywnie spadało, wciąż utrzymuje się na poziomie dalekim od rekomendowanego przez American Heart Association. - Widzimy wyraźną poprawę, ale wciąż jest wiele do zrobienia - mówi Mary Ann Honor, kierownik badań.
Szkodliwe tłuszcze trans
Tłuszcze trans zwiększają poziom "złego" cholesterolu (LDL) w organizmie, jednocześnie obniżając poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Zwiększają także ryzyko występowania choroby wieńcowej, cukrzycy oraz wylewu.
Zobacz również:
Tłuszcze trans są dodawane niemal do większości produktów spożywczych. Ulepszają ich smak, zapach i wygląd, jednocześnie przedłużając datę ważności. Głównym źródłem tłuszczy trans są gotowe, pakowane dania. Słodycze, ciasta, pączki, pizza i margaryna w dużej mierze składają się z tych tłuszczów.
The US Food and Drugs Administration podkreśla, że nie ma bezpiecznego dla naszego organizmu poziomu spożycia tłuszczów trans. Najlepiej zażywać ich możliwie jak najmniej. Naukowcy rekomendują, by stanowiły one maksymalnie 1% dziennego spożycia kalorii. Według innych badań, tłuszcze trans tylko w Stanach Zjednoczonych powodują aż 20 000 zawałów serca oraz 7 000 przypadków zachorowań na chorobę wieńcową każdego roku.
Naukowcy mówią jednak o pozytywnej zmianie. Na przestrzeni lat spożycie tłuszczów trans zmalało o 32% u mężczyzn i 35% u kobiet. Wciąż jednak stanowią odpowiednio 1,9% i 1,7% dziennego spożycia kalorii.
Badacze jednocześnie twierdzą, że dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i lekki nabiał to najlepszy sposób na unikanie szkodliwych tłuszczów trans.
Gabriela Będkowska
Komentarze do: Spożycie tłuszczów trans w USA zmalało, ale wciąż niewystarczająco