Akrylamid jest substancją pojawiającą się spontanicznie podczas pieczenia niektórych produktów spożywczych. Molekuła ta, obecna we wszystkich produktach spożywczych grillowanych, we frytkach, a nawet prażonej kawie, podejrzewana już była o rakotwórczość.
Akrylamid, toksyczna substancja
Po bisfenolu A, przyszedł czas na akrylamid. Ostatnie badanie, opublikowane 23 października 2012 w czasopiśmie Environmental Health Perspectives, odkrywa podobne właściwości leku. Udowodniło ono, iż spożywanie dużej ilości frytek, chipsów i biszkoptów podczas ciąży, sprzyja urodzeniu dziecka o wadze oraz obwodzie czaszki niższych od standardowych.
Długo wykorzystywany przy produkcji materiałów plastikowych i kosmetycznych, akrylamid, aktualnie produkowany jest przede wszystkim… w naszych kuchniach! Nadmierne rozgrzanie węglowodanów, poprzez wysmażanie, pieczenie i wypiekanie w piekarniku, umożliwia wytwarzanie akrylamidu w rozmaitych produktach żywnościowych.
Akrylamid został rozpoznany w 2002 roku przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jako substancja toksyczna. Narodowa Administracja Żywności w Szwecji (Swedish National Food Authority, odpowiednik polskiego Instytutu Żywienia) donosiła już o wysokim współczynniku akrylamidu w wielu produktach spożywczych.
Zobacz również:
Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, European Food Safety Authority) od 2007 roku nadzoruje współczynnik akrylamidu obecnego w produktach w 25 państwach europejskich.
Palmę pierwszeństwa dla najwyższego współczynnika akrylamidu zdobywają chipsy (nawet 1000µg/kg), tymczasem zaraz za nimi plasują się frytki (do 500µg/kg).
Nieszczęsny efekt akrylamidu na wzrost płodu
Badając dietę 1100 kobiet w ciąży, pochodzących z Anglii, Danii, Hiszpanii, Grecji czy Norwegii, naukowcy ujawnili nieszczęsny wpływ akrylamidu na wzrost płodu.
Skutki wpływu akrylamidu byłyby identyczne jak skutki palenia wyrobów tytoniowych w okresie ciąży. Zespół badaczy ujawnił, że kobiety, które spożywały więcej akrylamidu, urodziły dzieci lżejsze o 132g od dzieci kobiet spożywających mniejsze ilości wspomnianej substancji.
Tym samym, obwód czaszki niemowląt narażonych na wyższy współczynnik akrylamidu był o 3mm mniejszy od obwodu głów płodów nie mających kontaktu z tą substancją.
Zmniejszenie obwodu czaszki oraz wagi płodu kojarzone jest z opóźnionym rozwojem neurologicznym, a także niespodziewanym pojawieniem się poważnych patologii, jak np. cukrzyca typu B i choroby naczyniowo-sercowe w wieku dorosłym.
Zespół ma nadzieję, że odkrycie to zachęci producentów artykułów spożywczych do rozwoju metod zmniejszających współczynnik akrylamidów w produktach.
Stąd mała rada - jeśli chcecie zmniejszyć spożycie akrylamidu, jedzcie wszystko, lecz zmieńcie sposób przyrządzania potraw, wybierając lżejszą kuchnię, np. gotując na parze.
Komentarze do: Spożywanie frytek a ciąża