Jak donoszą najnowsze badania naukowców, jedząc całe ziarna owsa, poprawiamy nasycenie organizmu, jakość diety, układu krążenia, układu pokarmowego oraz poprawiamy ogólny stan naszego zdrowia.
W październikowym dodatku wydania British Journal of Nutrition, rzesza naukowców, zamieściła swoje badania, z których wynika, że owies odgrywa olbrzymią i pozytywną rolę w naszym organizmie.
- W dodatku dotyczącym owsa, zostały opracowane i przedstawione kompleksowe opinie międzynarodowej grupy ekspertów, dotyczące niezwykłej roli owsa na ludzkie zdrowie oraz na rolnictwo. Autorzy zidentyfikowali obszary przyszłych badań w dziedzinie rolnictwa i zdrowia, które pomogą zapewnić jeszcze większe korzyści zdrowotne i zwiększenie dostępności owsa na całym świecie – wyjaśnia Jan-Willem van Klinken z Quaker Oats Center of Excellence.
Badania nad owsem były przeprowadzane od dziesięcioleci. Dopiero dodatek do British Journal of Nutrition, sporządzony przez naukowców, zawiera nowe dowody i korzyści dla zdrowia, rolnictwa oraz przetwórstwa spożywczego. Oto główne wnioski, zawarte w naukowym dodatku:
- Liczne badania przedstawione w dodatku do BJN sugerują, że jedzenie owsa zwiększa uczucie sytości.
- Regularne konsumowanie produktów pełnoziarnistych jest związane z obniżką indeksu masy ciała (BMI).
- Podobne dowody można znaleźć w badaniu przeprowadzonym 28 maja 2014, podczas którego badani, którzy spożywali na śniadanie 217,5 kcal, z pierwszym posiłkiem jakim były płatki owsiane z odłuszczonym mlekiem, odczuwali większe nasycenie i mniejszą chęć do jedzenia w późniejszych godzinach, niż osoby spożywające na śniadanie taką samą liczbę kalorii.
- Większe nasycenie organizmu, wydaje się być związane z wyższą lepkością owsianego beta-glukanu.
- Spożywanie otrębów owsianych może zapewnić korzyści w pewnych przypadkach chorób jelit oraz przy zaparciach.
- Owies poprawia funkcjonowanie układu krążenia.
- Spożywanie 60 gram płatków owsianych, może znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Spożywanie owsa zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
- Spożywanie całych ziaren owsu, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy.
- Zmniejsza ryzyko otyłości i chorób przewlekłych.
- Według naukowca, Davina Rosa, odporna skrobia zawarta w owsie, może wzmocnić pożyteczne bakterie w dolnym odcinku przewodu pokarmowego.
Zobacz również:
Damian Nejman
Komentarze do: Spożywanie owsa jest bardzo korzystne dla zdrowia!