Najnowsze badania opublikowane na łamach Arthritis & Rheumatism przypisują popularnym i smacznym wiśniom nowe właściwości. U pacjentów cierpiących na dnę moczanową, którzy spożywali te owoce przez dwa dni, wykazano 35-procentowy spadek ryzyka wystąpienia ataku podagry. Co więcej, w przypadku, gdy jedzeniu wiśni towarzyszyło przyjmowanie leku o nazwie allopurinol, zmniejszającego poziom kwasu moczowego, ryzyko to spadło aż o 75%.
Na dnę moczanową w samych tylko Stanach Zjednoczonych choruje ponad 8 milionów osób. Podczas gdy na rynku pojawia się coraz więcej farmaceutyków uderzających w tę przypadłość, pacjenci wciąż nie mogą uwolnić się od bolesnych ataków podagry. Dlatego tak chętnie sięgają po alternatywne metody leczenia. Zresztą nie od dziś wiadomo o przeciwzapalnych właściwościach wiśni.
Yuqing Zhang, profesor z Medicine and Public Health na Boston University przeprowadził trwające rok badania wśród 633 osób cierpiących na dnę moczanową.
Zobacz również:
Pacjenci mieli za zadanie informować uczonego o wszelkich atakach podagry, symptomach oraz czynnikach ryzyka. Każdy z nich zobowiązał się także do spożywania wiśni w ilości około 10-12 owoców w jednej porcji.
„Wyniki badań potwierdzają spory udział wiśni w zwalczaniu ataków podagry” – podkreśla Zhang. „Wskazane jest zwłaszcza spożywanie trzech porcji tych owoców dziennie”. Co ciekawe, każda kolejna porcja nie zmniejszała już ryzyka wystąpienia dokuczliwego ataku.
Bezrefleksyjna wiara w alternatywne metody terapii może być jednak niebezpieczna.
Dr Allan Gelber z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore oraz dr Daniel Solomon z Brigham and Women's Hospital i Harvard University Medical School w Bostonie podkreślają, iż nie należy odchodzić od tradycyjnych, standardowych metod leczenia. Spożycie wiśni na pewno wspomaga terapię, ale to farmaceutyki wykonują najważniejsze zadanie.
Komentarze do: Spożywanie wiśni zmniejsza ryzyko ataków podagry