Sprawdź, które składniki pokarmowe wykazują właściwości przeciwutleniające!
3/5
źródło: publicdomainpictures.net
Witamina C
Stanowi jeden z najważniejszych rozpuszczalnych w wodzie przeciwutleniaczy w komórkach. Pełni przede wszystkim funkcje ochronne. Jest niezbędnym elementem przy tworzeniu kolagenu, chroni oczy przed szkodliwym działaniem światła i tworzeniem się zaćmy. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy i przeciwdziała rozwojowi guzów. Doskonałym jej źródłem są zarówno owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze, grejpfruty), kiwi, melony, ananasy, jak i rodzime czarne oraz czerwone porzeczki, truskawki, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny. Jest jej dużo w brukselce, kapuście, kalafiorze, rzepie, cebuli, szpinaku, brokułach, groszku zielonym, kalarepie, szparagach. Znajduje się też w jabłkach, ziarnach soi, ziemniakach, pomidorach, karczochach.
Komentarze do: Sprawdź, które składniki pokarmowe wykazują właściwości przeciwutleniające!