Badania opublikowane w Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) pokazują, że bycie przez dwa lata na śródziemnomorskiej diecie bogatej w oliwę z oliwek wiąże się ze zwiększeniem stężenia osteokalcyny w organizmie, dzięki czemu kości są wzmocnione.
Wraz z upływem lat kości tracą swoją masę oraz zmniejsza się ich siła, przez co są narażone na złamania oraz na osteoporozę.
Badania pokazują, że częstotliwość występowania osteoporozy w Europie jest najmniejsza w basenie Morza Śródziemnego. Tradycyjna dieta śródziemnomorska bogata jest w owoce i warzywa, oliwki oraz oliwę z oliwek.
W badaniach wzięło udział 127 osób w wieku od 55 do 80 lat, które zostały wybrane losowo z jednego z centrów badań Prevencion con Dieta Mediterranea (PREDIMED).
Celem badań PREMIDED było ocenienie wpływu diety śródziemnomorskiej na zapobieganie chorobom układu krążenia.
Zobacz również:
Uczestnicy losowo zostali przydzieleni do trzech grup interwencyjnych: z śródziemnomorską dietą wzbogaconą różnymi orzechami, śródziemnomorską dietą z oliwą z pierwszego tłoczenia, i z dietą niskotłuszczową.
Wykonano biochemiczne pomiary osteokalcyny, glukozy, cholesterolu, HDL i triglicerydów, i po dwóch latach badania kontynuowano.
Naukowcy stwierdzili, że śródziemnomorska dieta z oliwą z oliwek wiąże się ze wzrostem stężenia osteokalcyny.
Co więcej, u osób będących na diecie śródziemnomorskiej z oliwą z oliwek nie odnotowano żadnych znaczących zmian poziomu wapnia w surowicy krwi, podczas gdy u pozostałych dwóch grup poziom wapnia był obniżony.
Należy zaznaczyć, że osteoklacyna jest związana z zabezpieczaniem wydzielanej insuliny u osób spożywających oliwę z oliwek, powiedział doktor medycyny José Manuel Fernández-Real z Hospital Dr Josep Trueta w Gironie, w Hiszpanii. Osteokalcynie również przypisano zwiększenie wydzielina insuliny w modelach eksperymentalnych.
Komentarze do: Śródziemnomorska dieta wzbogacona oliwą z oliwek może chronić kości