Stevia – naturalny słodzik
Stevia, dopiero w 2011 roku została uznana przez Unię Europejską za roślinę w pełni bezpieczną i nieszkodliwą. Od tamtej pory jej popularność wciąż wzrasta. Naturalny słodzik uzyskiwany ze stevii może być doskonałym zamiennikiem zwykłego cukru.
Co to za roślina?
Roślina stevia (Stevia rebaudiana) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest wykorzystywana od setek lat. Jej wyjątkowość polega na bardzo wysokiej zawartości substancji słodzących (głównie, tzw. glikozydów stewiolowych, które występują w łodydze i liściach rośliny).
Po dokładnych badaniach udowodniono, że substancje słodzące, zwarte w liściach stevii, są ok. 300 razy słodsze od zwykłego cukru (dla porównania: jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny odpowiada jednej szklance cukru). Jednak mimo tego, stevia jest praktycznie niekaloryczna, dlatego stanowi doskonały zamiennik cukru i innych sztucznych słodzików. Dodatkowo posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Stevia – naturalny słodzik
Pierwszy słodzik, który powstał na bazie stevii został wyprodukowany w 1971 roku w Japonii (ciekawostką może być, że od tamtej pory Japończycy spożywają najwięcej stevii na całym świecie). W Unii Europejskiej, substancje słodzące zawarte w stevii zostały uznane za nieszkodliwe dopiero 40 lat później – w 2011 roku.
Zobacz również:
Stevia jest zatem w pełni naturalnym słodzikiem, który jest nawet 300 razy słodszy od cukru, nie mając przy tym żadnych kalorii. Dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, ponad to, charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury, dlatego jest wykorzystywany podczas gotowania i pieczenia. Stevia nie ulega fermentacji, możemy ją długo przechowywać w domu.
Dodatkowo, może być stosowana do słodzenia kwaśnych potraw, gdyż jest stabilna w kwaśnych i zasadowych środowiskach.
Stevia - czy na pewno bezpieczna?
Do roku 2010 opinie na temat stevii były podzielone. Uważano, że posiada substancje rakotwórcze oraz może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Pomimo tego, że ostatecznie uznano ją za bezpieczną dla zdrowia człowieka, to jednak ustalono, że stevię można przedawkować, dlatego jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 4 mg na kilogram masy ciała.
Komu jest szczególnie polecana?
Naturalny słodzik uzyskiwany ze stevii jest tak naprawdę zalecany nam wszystkim, gdyż obecnie, spożywamy bardzo duże ilości cukru, który znajduje się praktycznie w każdym kupowanym przez nas produkcie. Dlatego niezwykle trudno jest nam ograniczyć cukier, nie mówiąc już o jego całkowitym wyeliminowaniu.
W społeczeństwie, w którym widzi się coraz więcej ludzi chorych na otyłość, zwykły cukier powinien zostać zastąpiony właśnie stevią, która nie ma żadnych kalorii, ponad to, jest naturalna i ma wiele właściwości leczniczych, np. obniża ciśnienie. Jest zalecana także diabetykom. Dodatkowo, stevia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię, czyli chorobę, która dotyczy zaburzenia metabolizmu aminokwasów. Ponad to, jeżeli żyjesz zdrowo i dbasz o swoją sylwetkę, naturalny słodzik produkowany na bazie stevii jest dla ciebie idealny.
Gdzie można kupić stevię?
Stevię możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych sklepach internetowych. Jest dostępna pod różnymi postaciami - w tabletkach, w proszku, w płynie lub w postaci świeżych liści. Cena słodzika waha się od 20 do 50 zł.
Nie ulega wątpliwości, że stevia to naturalny, zdrowy i przede wszystkim bezpieczny słodzik, którym możemy zastąpić spożywanie zwykłego cukru, co korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Jagoda Marek
Komentarze do: Stevia – naturalny słodzik