Badanie, które będzie zaprezentowane na spotkaniu naukowym Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), sugeruje, że ekspozycja na stres w ciągu pierwszych dni życia zwiększa odpowiedź organizmu na stres, lęk i prowadzi do złej diety – nadmiernego jedzenia na pocieszenie - w wieku dorosłym.
„Jedzenie na pocieszenie” zdefiniowano jako jedzenie, po które sięgamy w odpowiedzi na stres emocjonalny. Naukowcy przypuszczają, że to zachowanie znacząco przyczynia się do epidemii otyłości.
Hormonalna odpowiedź na przewlekły stres w wieku dorosłym zdaje się odgrywać rolę w rozwoju preferencji do tego typu jedzenia, przede wszystkim u kobiet.
Główna autorka badania Tania Machado mówi: - W naszym projekcie chcieliśmy sprawdzić, czy ekspozycja na stres w bardzo wczesnym życiu może także przyczyniać się do wzrostu konsumpcji „pocieszających” produktów w wieku dorosłym. I czy zwiększenie odpowiedzi na stres i lęku utrzymywało się przez całe życie, począwszy od tego wczesnego okresu.
Zobacz również:
Badanie przeprowadzono na małych szczurach. Okazało się, że gryzonie, które poddano stresowi we wczesnym życiu, w wieku dorosłym były bardziej zalęknione, miały większą hormonalną odpowiedź na stres, a także przejawiały większe skłonności do jedzenia na pocieszenie, w porównaniu do grupy kontrolnej.
Dr Machado kontynuuje: - O ile wiem dobrze, jest to pierwsze badanie, które wykazuje, że skłonności ku jedzeniu na pocieszenie mogą wykształcić się nawet w tak młodym wieku po ekspozycji na stres. Prawdopodobnie, większa konsumpcja pocieszającego jedzenia u tych szczurów może być sposobem na uśmierzanie objawów lęku.
Naukowcy sugerują teraz, iż w oparciu o te odkrycia będzie można opracować nowe strategie leczenia tych zaburzeń we wrażliwych populacjach.
Badanie ufundowały: FAPERGS, National Counsel of Technological and Scientific Development (CNPq), FIPE/HCPA i Foundation for the Coordination of Higher Education and Graduate Training (CAPES).
Komentarze do: Stres we wczesnym życiu prowadzi do lęku i do złej diety w wieku dorosłym