Substancje słodzące (słodziki) a choroby
Nadmierne spożycie cukru sprzyja rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy, otyłości i próchnicy zębów. Dlatego od wielu lat zamiast sacharozy stosuje się zamienniki cukru. Na rynku możemy znaleźć wiele produktów spożywczych zawierających w składzie substancje słodzące, popularnie zwane „słodzikami”.
Substancje słodzące w odróżnieniu od sacharozy nie sprzyjają rozwojowi wielu chorób takich jak: cukrzyca insulinoniezależna, nadwaga czy otyłość oraz choroby układu krążenia. Nie są także przekształcane do kwasów przez bakterie obecne na płytce zębowej, dzięki czemu pH w jamie ustnej jest na stałym poziomie, a nasze zęby nie są narażone na próchnice.
Ponad połowa sztucznych środków słodzących na świecie stosowana jest do produkcji napojów. Znaleźć je możemy również w gumach do żucia, słodzikach do kawy i herbaty, dżemach, deserach, majonezie czy sałatkach. Substancje intensywnie słodzące to niezbędne składniki wielu produktów należących do żywności specjalnego przeznaczenia np. wspomagających odchudzanie, dla sportowców czy cukrzyków.
Substancje słodzące stosujemy do:
- nadania smaku słodkiego produktom spożywczym, takiego jak przy zastosowaniu cukru,
- nadania smaku produktom spożywczym o zredukowanej o co najmniej 30% wartości energetycznej,
- nadania słodkiego smaku produktom spożywczym bez dodatku cukru
- jako słodziki stołowe,
Zobacz również:
- Intensywne substancje słodzące, których intensywność słodzenia jest co najmniej 150-razy mocniejsza niż sacharozy, przy jednoczesnym dostarczaniu minimalnej porcji kalorii. Przykładem takich substancji jest acesulfam K czy aspartam. Przy zastosowaniu tych substancji uzyskiwane są na przykład produkty niskokaloryczne, dla cukrzyków lub dla osób stosujących dietę nieskoenergetyczną. Substancje z tej grupy możemy najczęściej znaleźć w napojach bezalkoholowych, produktach mleczarskich, takich jak: jogurty, desery, koktajle mleczne, lody.
- Aspartam - związek 200 razy słodszy od sacharozy. Wartość energetyczna aspartamu jest taka sama jak białek, tj. 4 kcal/g, jednak ze względu na niewielki jego dodatek nie ma to istotnego znaczenia w diecie. Aspartam stosowany jest głównie do produkcji napojów bezalkoholowych, głównie gazowanych. Ponadto może być stosowany do produkcji wyrobów cukierniczych, gum do żucia, lodów, napojów w proszku, słodzików stołowych oraz produktów dietetycznych, suplementów diety.
- Acesulfam K - jest odporny na działanie wysokiej temperatury, z tego względu używany jest do żywności gotowanej i pieczonej. Acesulfam najczęściej stosowany jest w napojach bezalkoholowych, deserach i przetworach mlecznych, żywności pieczonej, cukierkach odświeżających oddech, przekąskach, wyrobach cukierniczych, gumach do żucia, galaretkach, dżemach i innych przetworach owocowo-warzywnych, musztardach a także w produktach dietetycznych i suplementach diety.
- Poliole, czyli alkohole cukrowe, np. izomalt, ksylitol czy sorbitol. Ich kaloryczność zbliżona jest do sacharozy, charakteryzują się one niewielką „siłą słodzenia". Poliole stosowane są jako substancje utrzymujące wilgotność i teksturę produktów oraz jako wypełniacze do trwałych produktów cukierniczych, deserów, lodów, gum do żucia i przetworów owocowych. Dodatkowo spożycie polioli, nie wymaga limitowania.
Dietetyk Naturhouse Magdalena Zielińska
Naturhouse Warszawa
Ul. Puławska 29
022 403 65 33
Naturhouse Warszawa
Ul. Puławska 29
022 403 65 33