Brokuły i inne warzywa bogate w sulforafan wpływają na poprawę zachowania w autyzmie. Wnioski te wyciągnęli naukowcy z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore, i Massachusetts General Hospital for Children na podstawie przeprowadzonych badań.
Autyzm jest zaburzeniem rozwojowym charakteryzującym się problemami emocjonalnymi i komunikacyjnymi, a także zrachowaniami powtarzanymi i rutynowymi. Początek choroby występuje zwykle przed ukończeniem 3 lat i pojawia się prawie pięć razy częściej u chłopców niż u dziewcząt.
Według Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC), autyzm jest najszybciej rozwijającą się niepełnosprawnością w Stanach Zjednoczonych. Ponad 3,5 mln Amerykanów żyje z autyzmem.
Obecnie nie ma leków, które mogłyby leczyć objawy autyzmu. Ale w tym ostatnim badaniu, naukowcy odkryli, że sulforafan może zmniejszyć niektóre behawioralne objawy choroby poprzez ukierunkowanie podstawowych problemów komórkowych. Sulforafan jest zawarty w wielu warzywach, w tym w brokułach, kapuście, kalafiorze i brukselce. Sulforafan nie po raz pierwszy został wymieniony jako substancja poztywnie wpływająca na leczenie różnych chorób. W zeszłym roku opublikowano badania sugerujące, że brokuły mogą chronić przed rakiem skóry ze względu na zawartość właśnie sulforafanu.
Zobacz również:
Dr Paul Talalay, współautor najnowszych badań i profesor farmakologii i nauk molekularnych w Johns Hopkins, pierwszy odkrył lecznicze właściwości sulforafanu w 1992r. Okazało się, że może to zwiększyć odporność organizmu przed stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i uszkodzeniami DNA.
Co więcej, badacze stwierdzili, że sulforafan może zwiększyć odpowiedź szoku cieplnego. Jest to proces, który chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wysokie temperatury, na przykład gdy jakaś osoba ma gorączkę.
Do badań zespół zapisał 40 nastolatków i młodych mężczyzn w wieku 13-27, którzy mieli autyzm. 26 uczestników losowo przydzielono do grupy otrzymującej dawkę (9-27 mg sulforafanu w zależności od ich wagi) raz dziennie, który uzyskiwany był z kiełków brokułów, a 14 otrzymało dzienną dawkę placebo.
W 4, 10 i 18 tygodniu po rozpoczęciu leczenia, mierzono liczbę zachowań związanych z autyzmem.
Badacze stwierdzili, że po 4 tygodniach leczenia wielu uczestników, którzy otrzymali sulforafan zaczęli wykazywać poprawę w zakresie objawów behawioralnych i ulepszenia te kontynuowane były aż do zaprzestania leczenia.
Współautor badania dr Andrew Zimmerman, profesor neurologii pediatrii na Uniwersytecie w Massachusetts, powiedział, że zespół nie był zszokowany ustaleniami: - Kiedy ujawiniliśmy, kto otrzymywał sulforafan i kto dostaje placebo, wyniki nie były dla nas zaskoczeniem, ponieważ poprawa była tak widoczna.
Ponadto, oceny za pomocą skali Clinical Global Impression wykazały, że 46% uczestników, którzy otrzymali sulforafan wykazały zauważalne ulepszenia w interakcji społecznej, 54% wykazało poprawę zachowań odbiegających od normy - takie jak drażliwość, świadomości, powtarzające się ruchy, nadpobudliwość - natomiast 42% wykazało poprawę komunikacji werbalnej.
Komentarze do: Sulforafan zawarty w brokułach pomaga w leczeniu autyzmu