Badacze amerykańscy ogłosili, iż udało im się stworzyć „superpomidor”, który zyskał sobie miano Indigo Rose. Pomidor ten ma posiadać więcej antyoksydantów niż inne odmiany. Po superbrokułach stworzonych przez Brytyjczyków, nowe superwarzywo.
W rzeczywistości, badacze amerykańscy z uniwersytetu stanowego Oregon State University, zaprezentowali właśnie nową gwiazdę. Czyli nową odmianę pomidora.
Nazwa – Indigo Rose – odnosi się oczywiście od fioletowego koloru tego warzywa. Ale sekret tego nowego warzywa, w rzeczywistości, to superwysoka zawartość antyoksydantów. Jak na superwarzywo przystało, zresztą.
Stężenie antyoksydantów w Indigo Rose ma być bowiem o wiele większe niż w innych odmianach pomidorów. A bardziej dokładanie, ta odmiana superpomidora ma zawierać antocyjaniny, które są barwnikami znanymi przede wszystkim z tego, iż nadają fioletową i ciemnoniebieską barwę jagodom.
Zobacz również:
Obecne w wielkiej ilości w owocach i w warzywach, antyoksydanty te cieszą się reputacją związków, które poprawiają funkcje kognitywne, przy jednoczesnej redukcji zapaleń oraz oksydacji komórek.
Dlatego też, superpomidor Indigo Rose jest przedstawiany jako pierwsza odmiana pomidorów, która zawiera antocyjaniny. Wkrótce, warzywa te będą sprzedawane na półkach sklepowych, również pod postacią nasienia do zasiania w ogródkach warzywnych.
Jak podkreślają to badacze amerykańscy, zaletą superpomidora jest to, że tego typu warzywa są konsumowane prawie codziennie, a to lokuje je na czwartym miejscu warzyw i owoców najczęściej wybieranych na półkach sklepowych, zaraz za ziemniakami, sałatą oraz cebulą.
Krzyżówka, która pozwoliła stworzyć superpomidora Indigo Rose została wymyślona w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku z dzikich odmian pochodzących z Chile i z Galapagos.
Komentarze do: Superpomidor wkrótce na półkach