Szukaj

Sushi nie zawsze dobrym wyborem dla zdrowia

Sushi stało się tak bardzo popularne w niektórych krajach, że częściej jest sprzedawane niż kanapki. Jak uważa dietetyczka Louise Sutton z Leeds Metropolitain University, trzeba wybierać starannie swoje sushi, ponieważ może ono okazać się mniej zdrowym wyborem, niż na się to wydaje.



Niektóre sushi bowiem, oferowane z małymi twardymi pomarańczowymi kulkami, zawierają wysoki poziom cholesterolu, donosi Daily Mail.

Mimo że generalnie, sushi ma niską zawartość sodu, to zazwyczaj jemy je z sosem sojowym, którego jedna saszetka zawiera 1 g sodu. Dzienna zalecana dawka sodu do 6 g.

W ostatnich latach, lekarze odnotowali więcej infekcji glistami ludzkimi Ascaris, które mają być związane z dużą konsumpcją sushi. Robaki te powodują gwałtowne, nagłe bóle brzucha, mdłości i biegunkę. Upewnijcie się więc, że miejsce, w którym kupujecie sobie sushi, jest odpowiednie.


Zazwyczaj, ryba powinna być zamrożona do – 20 stopni Celsjusza, przez 24 godziny, co zabija robaka.

Jak również, poziom rtęci może być toksyczny, powodując anomalie neurologiczne, paraliż mózgowy, głuchotę oraz ślepotę. Kobiety ciężarne zawsze powinny powstrzymywać się przed jedzeniem sushi.

Poza tym, niektóre sushi mogą zawierać bakterie. Ważne jest więc, aby zawsze jeść sushi świeże, zanim się zestarzeje, a poza tym, należy je przechowywać w lodówce.

Komentarze do: Sushi nie zawsze dobrym wyborem dla zdrowia

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz