Sycąca dieta ryżowa
Ryż jest to zboże, które posiada 25 gatunków. Stanowi podstawę wyżywiania niemal 1/3 ludności świata. Dieta ryżowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy i uniknąć głodzenia się. Dzieję się tak, gdyż ryż jest bogaty w potas i ubogi w sód. Taka kombinacja zapewnia równowagę kwasowo-zasadową organizmu i tym samym przyspiesza trawienie.
Zasady diety ryżowej
-
trwa 21 dni
-
w ciągu dnia można spożywać 3 posiłki z ryżem
-
należy wypijać około 2 litrów płynów dziennie
-
dietę można powtarzać co 2 miesiące
-
należy ograniczyć spożycie soli
Dieta ryżowa składa się z dwóch faz
Faza I
polega na ograniczeniu liczby kalorii, które spożywamy w ciągu dnia oraz usunięciu z jadłospisu produktów niezdrowych i wysoko kalorycznych. Faza ta trwa tak długo jak jest to niezbędne.
W fazie tej należy:
-
unikać spożywania mięsa
-
Zobacz również:
jeść dużo ziaren i zbóż
-
spożywać owoce
Faza II
Celem tej fazy jest stopniowe zwiększanie kalorii. Należy co tydzień wprowadzać po około 200 kcal więcej.
Podstawą jadłospisu są:
-
warzywa, głównie fasola
-
raz na tydzień jada się ryby
-
dziennie jada się 3 posiłki
-
po zakończeniu diety do jadłospisu wprowadza się chude mięso i beztłuszczowy nabiał
Zalety diety
-
obniżenie cholesterolu
-
umocnienie serca
-
poprawa pracy jelit
-
usuwanie szkodliwych toksyn
-
upadek wagi związany z uczuciem sytości
-
usuwa nadmiar wody z organizmu
-
pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi
Przykładowy jadłospis
Śniadanie (gotowany ryż + jogurt + owoce)
II śniadanie (kromka chleba pełnoziarnistego + żółty ser + sałata oraz kiwi)
Obiad (ryż z kawałkami piersi z kurczaka + sok owocowy)
Podwieczorek (2 szyszki ryżowe z herbatą)
Kolacja (sałatka - kurczak + ryż + sos winegret)
Komentarze do: Sycąca dieta ryżowa