Szukaj

Szkoda że...

Odpowiedz w wątku
Papatka
Papatka 11-02-2010 21:15

szkoda że autor nie podzielił witamin na rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach. Gdyż napisał że selen wspomaga wchłanianie wit. E, ale zapomniał też, to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i aby asymilacja była większa, należy też spożywać tłuszcze a nie tylko warzywka i owoce (wystarczy łyżka do dwóch oliwy dziennie).
Co do soków pomarańczowych... Gdy jemy pomarańczę to ile ich zjemy w ciągu dnia? 1? 2? A w szklance soku pomarańczowego, który często też jest skoncentrowany mamy 3-4 pomarańczy... Po co tyle tego? To już lepiej wypić sok marchwiowo-bananowy (firmy nie podam) - są one fortyfikowane wit. C ale też dodatkowo bogate w błonnik, nie koniecznie dosładzane cukrem. Ekspert też zapomniał dodać, że obróbka cieplna niszczy witaminę C, więc warto jeść warzywa i owoce w stanie surowym albo gotowanym krótko na parze a produkty gotowe (gł. soki) wybierać wzbogacone w witaminy. No i wit. C też jest silnym przeciwutleniaczem. Jak i jedną z przyczyn powstawania kamicy nerkowej. Więc lepiej nie przedawkowywać ciągle tej witaminy w nadmiernych dawkach...

Odpowiedz w wątku
Zobacz wszystkie komentarze do "Dobrze zbilansowana dieta - witaminy i minerały"