Sztuczne słodziki, czy warto je stosować?
Cukry, tak jak inne substancje odżywcze, są potrzebne każdemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ są podstawowym źródłem energii. Nasz mózg podczas wysiłku korzysta z zasobów cukru, gromadzonych w organizmie. W dzisiejszych czasach tradycyjny cukier stosowany w produktach spożywczych jest często zastepowany przez sztuczne słodziki? Czy jednak spożywanie tego typu produktów jest korzystne dla naszego zdrowia?
Czym są sztuczne słodziki?
Są to niskokaloryczne substancje słodzące, które sprawiają, że jedzenie ma słodki smak a jednocześnie są niskokaloryczne. Sztuczne słodziki wynaleziono w latach pięćdziesiątych XX wieku. Początkowo stosowane słodziki zastąpiono sacharyną. W jej miejsce z czasem zaczęto używać związku chemicznego o nazwie aspartam. Produkuje się go z aminokwasu – fenyloalaniny, która jest prekursorem serotoniny, czyli jednego z naturalnych środków działających uspokajająco. Zdaniem Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego związki te mają praktycznie zerową energetyczność. To powoduje, że mogą po nie sięgać osoby, które borykają się z otyłością. Jednocześnie zastrzega, że wybieranie produktów, w których użyto substancji słodzących nie może być jedyną czynnością, jaką osoby podejmują w walce przeciwko otyłości. Ważna jest przede wszystkim aktywność fizyczna, której nie da się zastąpić. Nie muszą one bowiem rezygnować z jedzenia produktów o słodkim smaku a mają pewność, że nie dostarczają swojemu organizmowi dodatkowych kalorii. Czy można zatem powiedzieć, że słodziki zachowują równowagę między zachowaniem przyjemnego smaku a obniżoną kalorycznością i jednocześnie są całkowicie zdrowe dla naszego organizmu? Zdania są podzielone.
Zobacz również:
Sztuczne słodziki – przeciwdziałanie otyłości?
Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością ostrzega, że w dzisiejszych czasach mamy do czynienia z epidemią otyłości, która wynika z braku aktywności fizycznej, a także pochłaniania w dużej ilości jedzenia typu fast food. Otyłość dotyka coraz częściej także dzieci. Dlatego szuka się rozwiązań, które mają na celu zmniejszenie kaloryczności w produktach. Producenci wychodząc naprzeciw tym wymaganiom konsumentów, w zamian za dostarczanie przyjemnego, słodkiego smaku, stosują słodziki. To od konsumenta zależy czy wybierze jedzenie pozbawione substancji słodzących, które jednakże mają więcej kalorii, czy tez sięgną po produkty wzbogacane sztucznymi słodzikami ale za to o mniejszej kaloryczności.
Następstwa związane ze stosowaniem słodzików
|Niektórzy specjaliści, zajmujący się wpływem spożywania słodzików na zdrowie twierdzą, że stosowanie substytutu cukru może, ale nie musi przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Mark D. Gold, autor książki „The Bitter Truth About Artificial Sweeteners” wymienia takie choroby, jak: nowotworu mózgu, stwardnienia rozsianego, epilepsji, choroby Parkinsona, Alzheimera, zaniku pamięci oraz cukrzycy. Oczywiście, mowa tu o długotrwałym i częstym przyjmowaniu słodzików. Innego zdania są specjaliści z Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, którzy potwierdzają bezpieczeństwo stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w produktach żywnościowych i rekomendują zastępowanie nimi sacharozy, przez osoby z rozpoznaniem nadwagi i otyłości, a szczególnie w sytuacji występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozy i cukrzycą typu 2).
Autor:
Katarzyna Bolesta
Komentarze do: Sztuczne słodziki, czy warto je stosować?