Technologia odchudzania - waga dietetyczna
120 gramów sera, 50 gramów wędliny i 100 mililitrów mleka, do tego listek sałaty i jedna marchewka. Dieta cud? Według ekspertów nie istnieje. Jednak uparcie poszukujemy sposobu żywienia, który zapewni nam szczupłą sylwetkę, zdrowie i pozwoli stracić nadmiar kilogramów. Liczenie kalorii i ważenie produktów nie musi być już kłopotliwe.
W racjonalnym żywieniu czy intensywnym odchudzaniu pomogą „mądre” wagi i nowe technologie.
Kalorie w stu gramach
Na liście noworocznych postanowień to właśnie dieta zazwyczaj zajmuje pierwsze miejsce.
Dlaczego wiosenna aura sprzyja rozpoczynaniu drakońskich diet?
Podobno wynika to z potrzeby zmian, które budzą się w nas wraz z pierwszymi promieniami słońca. Podejmując decyzję o poddaniu się diecie, decydujemy się na pewien wysiłek związany chociażby z nieustannym kontrolowaniem tego, co i kiedy jemy.
Tabela kaloryczna pozwala z dużą dokładnością określić ilość kalorii w danym produkcie. Takie wyliczenia są bardzo pomocne w procesie odchudzania, a dzięki tak zwanym „mądrym wagom” konieczność sprawdzania parametrów poszczególnych pokarmów nie jest już kłopotem.
Dietetyczne wagi przeznaczone są do ważenia żywności. Są niezastąpionym elementem diety wymagającej kontrolowania gramatury spożywanych produktów. Precyzyjne pomiary najważniejszych wartości odżywczych pożywienia, czyli tłuszczy, soli, cholesterolu, czy białka ułatwią stosowanie najbardziej restrykcyjnej diety – mówi Władysław Fedejko, ekspert marki Salter, producenta wag łazienkowych i kuchennych.
Nowe technologie tego typu urządzeń dietetycznych pozwalają dokładnie śledzić zawartość kalorii w około tysiącu produktów żywnościowych. Taka funkcjonalność pomaga ustalić racjonalne i zalecane porcje żywieniowe. Dla wszystkich spragnionych wiosennych porządków w sposobie odżywiania się dietetyczna waga jest niezastąpiona.
Uciskanie na odchudzanie
Ustaleniu optymalnej diety i przestrzeganiu wyznaczonych kryteriów powinna towarzyszyć duża dawka ruchu, ćwiczeń i zabiegów wspomagających. Znakomitym sposobem walki z nadwagą jest także masaż odchudzający. Stosowany po wysiłku fizycznym, intensywnych ćwiczeniach lub specjalnie zaplanowanym treningu zapewni relaks i odprężenie.
Odchudzanie poprzez masaż jest redukcją tkanki tłuszczowej bez potu, zadyszki i wysiłku. To bardzo intensywna forma masażu polegająca na ugniataniu, uciskaniu oraz oklepywaniu ciała. Bywa bolesny, ale jest skutecznym
i nieinwazyjnym zabiegiem niwelującym tkankę tłuszczową.
Nadmiar nagromadzonego, zbędnego tłuszczu z powodzeniem likwiduje między innymi masażer antycellulitowy. Okrągła główka urządzenia intensywnie masuje miejsca najbardziej narażone na gromadzenie się „złej tkanki”, czyli pośladki, biodra i uda. Tego typu masażery są także podstawą kuracji ujędrniającej - przekonuje Andrzej Jabłoński, specjalista HoMedics w Polsce.
Ponadto stanowią kluczowy element kuracji odchudzającej. Mają właściwości relaksacyjne i rewitalizacyjne. Znakomicie modelują wybrane partie ciała. Stosowane regularnie w połączeniu z odpowiednio opracowaną dietą i planem treningowym dają rewelacyjne efekty redukcji nadwagi i rozbicia tkanki tłuszczowej, czyli rezultatów tak bardzo pożądanych - szczególnie wiosną.
Kilka praktycznych porad dietetycznych:
- Staraj się gotować na parze i piec w piekarniku. Unikaj smażenia.
- Nie doprowadzaj do przegotowania jedzenia. Przegotowanie niszczy cenne proteiny i witaminy zawarte w produktach.
- Większość kalorii należy spożywać w pierwszej części dnia.
- Jedz często lekkie posiłki.
- Próbuj planować swoje posiłki z wyprzedzeniem.
- Zamiast tłuszczu wzbogacaj zupy na przykład warzywami saute.
- Zamiast majonezu i śmietany dodawaj do potraw jogurt naturalny.
- Dla rekompensaty smaku potraw odtłuszczonych dodawaj naturalne zioła i przyprawy.
Komentarze do: Technologia odchudzania - waga dietetyczna