Wiele produktów spożywczych o smaku cytrusowym zawdzięcza go sztucznym substancjom chemicznym, pochodzącym z terpentyny.
Szkodliwy wpływ terpentyny na organizm człowieka
Terpentyna jest substancją chemiczną, bardzo istotną dla przemysłu. Terpentyny, otrzymywane z żywicy sosny, są jednakże tak toksyczne w przypadku wdychania, że może to nie tylko podrażnić skórę i oczy, ale także uszkodzić centralny układ oddechowy i nerwowy, a ich spożycie może spowodować niewydolność nerek. Jest to niebezpieczny, a jednocześnie łatwo pozyskiwany związek roślinny, będący mieszanką terpenów.
Zobacz również:
Zastosowanie terpentyny i terpenów w przemyśle konsumenckim
Terpentyna tworzy podstawę cytrusowego aromatu w wielu popularnych produktach konsumenckich, takich jak desery i napoje. Terpeny zaś tworzą bazę wielu olejków eterycznych, którym nadają roślinny i kwiatowy aromat oraz smak. Są one stosowane jako aromat do produkcji żywności przemysłowej, substancje zapachowe w aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, a także jako rozpuszczalniki.
Witamina A jest natomiast substancją chemiczną w rodzinie terpenów, która nadaje charakterystyczne walory aromatyczne chmielu, składniku piwa.
W związku z tym, że aromaty terpenowe są tak łatwo wykrywane dla ludzkiego nosa, jest także stosunkowo łatwym chemiczne syntezowanie nowych molekuł smakowych w związkach z tej rodziny.
Ewa Panasiuk
Komentarze do: Terpentyna stosowana jest jako polepszacz smaku wielu produktów spożywczych