Szwedzcy naukowcy z Karolinska Institutet zidentyfikowali właśnie dwie molekuły, które odgrywają znaczącą rolę dla przeżycia i produkcji komórek nerwowych w mózgu, włączając w to komórki produkujące dopaminę. Badanie opisano w Nature Chemical Biology. Badacze teraz mają nadzieję, że odkrycie przyczyni się do opracowania nowych strategii walki z chorobami, takimi jak Parkinson.
Jeszcze wcześniej ta sama ekipa pokazała, że receptor znany jako LXR (liver X receptors) jest niezbędny do produkcji różnego typu neuronów w śródmózgowiu.
Neurony śródmózgowia odgrywają znaczącą rolę w różnych chorobach, takich jak właśnie Parkinson. Jednakże do tej pory nie wiedziano, które molekuły stymulują LXR w śródmózgowiu, aby produkcja nowych neuronów mogła być zapoczątkowana.
Naukowcy posłużyli się więc spektrometią masową oraz eksperymentami na daniu pręgowanym i dzięki temu udało im się zidentyfikować 2 molekuły, które wiążą się z LXR i go aktywują.
Molekuły te to 24,25-EC (pochodna cholesterolu) oraz kwas cholowy (kwas żółciowy). Kwas cholowy wpływa na produkcję i przeżycie neuronów w „czerwonym jądrze”, ważnym dla przychodzących sygnałów z innych części mózgu. Natomiast 24,25-EC wpływa na generację nowych neuronów produkujących dopaminę, która jest ważna dla kontroli ruchów.
Zobacz również:
Konkluzja z badania? 24,25-EC może posłużyć do obracania komórek macierzystych w śródmózgowiu w neurony wytwarzające dopaminę. Jest to typ komórek, który obumiera w chorobie Parkinsona.
Pochodna cholesterolu może więc znaleźć zastosowanie w przyszłości w medycynie regeneracyjnej, poniewż nowe komórki produkujące dopaminę, odtworzone w laboratorium, będzie można przeszczepić chorym na Parkinsona.
Prof. Ernest Arenas z Department of Medical Biochemistry and Biophysics na Karolinska Institutet, kierujący tym badaniem, mówi: wiemy, że cholesterol to paliwo dla komórek. I wiemy, że jest szkodliwy, jeżeli spożywamy go zbyt wiele. A my wykazaliśmy, że cholesterol ma jednak wiele funkcji i jest ekstremalnie ważny w procesach decyzji neuronów. Pochodne cholesterolu kontrolują produkcję nowych neuronów w rozwijającym się mózgu. Kiedy taka decyzja zostaje podjęta, cholesterol pomaga w budowie tych nowych komórek.
Komentarze do: Tłuszcz wpływa na decyzje podejmowane przez mózg