W ostatnim stuleciu liczba nowo diagnozowanych przypadków choroby Alzheimera rosła w zastraszającym tempie. Naukowcy z University of Washington sugerują, że wzrost ten zbiegł się dość podejrzanie z liczbą posiłków konsumowanych w restauracjach fast food i popularnością produktów, których główną zawartością są kwasy nasycone, tłuszcze uwodornione oraz węglowodany rafinowane.
Badacze podkreślają, iż choroba Alzheimera w dużej mierze jest skutkiem niewłaściwej diety. Artykuł ukazał się w JAMA Neurology.
Uczeni wyjaśniają w nim, w jaki sposób stan lipidacji niektórych protein w mózgu, które powiązane są z rozwojem choroby Alzheimera, wydaje się być różny w zależności od genotypu i choroby kognitywnej. Poziomy tych protein i peptydów zaś wydają się zależeć od diety.
Czytamy: - Dieta bogata w tłuszcze nasycone (utlenione) może bardzo szybko ograbić mózg z czynników kluczowych dla ochrony przed chorobą Alzheimera.
Naukowcy przeprowadzili badanie na 20 zdrowych seniorach i na 27 z lekkim zaburzeniem poznawczym (prekursor Alheimera). Odkryli, że tłuszcze nasycone pozbawiają ciało rezerw ApoE (apoliproteina E), która pomaga w "wymiataniu" protein beta-amyloidowych z mózgu.
Zobacz również:
Dr Suzanne Craft, autorka badania, komentuje: - Ludzie, którzy jedzą dużo tłuszczów nasyconych i dużo cukru, doświadczają zmian w ApoE. To znaczy, proteina ta nie jest w stanie dłużej pomagać w wyrzucaniu beta-amyloidów z mózgu.
Akumulacja beta-amyloidów w tym organie znana jest z tworzenia płytek, które zaburzają komunikację między neuronami. Na początku objawia się to zanikami pamięci krótkoterminowej, a w końcu prowadzi do ciężkiego spadku poznawczego, kurczenia mózgu i śmierci w ostateczności.
Tłuszcze nasycone w diecie wpływają na ilość beta-amyloidów znajdowanych w płynie mózgowo-rdzeniowym, jak odkryli naukowcy.
Ostatnie badania wykazały dodatkowo, że tłuszcze gotowane w wysokiej temperaturze zmieniają strukturę chemiczną tych molekuł [beta-amyloidów] i sprawiają, że trudniej jest je usunąć z mózgu.
Dr Craft podsumowuje: - Dieta naprawdę zmienia poziomy tych toksycznych protein.
Komentarze do: Tłuszcze w diecie odgrywają kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera