Lato to dobra pora, aby skorzystać z zalet zdrowotnych truskawek. Od dawna już wiadomo, że te owoce to pyszny sposób na wzmocnienie ciała i na ochronę przed różnymi chorobami. Badania naukowe zgadzają się co do tego, a potwierdza to najnowsze, opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Uczeni odkryli, że truskawki chronią przed rakiem, chorobami serca, cukrzycą i zapaleniem.
W eksperymencie udowodniono, że ekstrakt z truskawek obniża proliferację komórek raka jelita grubego (HT29) i komórek raka piersi (MCF-7). Rozrost komórek HT29 został zahamowany o 53%, a komórek MCF-7 o 43% przeciętnie.
Naukowcy uważają teraz, że fitoskładniki odżywcze i inne składniki w truskawkach, takie jak kwas elagowy, odpowiadają za takie działanie tych owoców.
Dodatkowo odkryto, że organiczne odmiany truskawek mają silniejsze antynowotworowe właściwości niż odmiany konwencjonalne.
Zobacz również:
Poza tym, konsumpcja tych owoców pomaga kontrolować choroby serca, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Truskawki obniżają nadciśnienie, hiperglikemię i zapalenie, co udowodniono w 8-tygodniowym eksperymencie, w którym uczestnicy jedli codziennie 50 gramów truskawek.
Kolejna ważna wiadomość: brytyjscy badacze z University of Warwick potwierdzili, że owoce te nie tylko zapobiegają chorobie serca, ale też komplikacjom naczyniowym w cukrzycy.
Dr Paul Thornally, autor wspomnianego badania, mówi: - Odkryliśmy, że truskawki wzmagają odporność komórek, narządów i naczyń krwionośnych, a to redukuje ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe i na cukrzycę.
Naukowcy przypisują te korzystne wyniki aktywacji proteiny Nrf2, która zwiększa aktywność antyoksydantów w ciele.
Inne badania wykazały, że truskawki pomagają zrównoważyć poziomy glukozy w organizmie.
George Mateijan Foundation donosi: - Wiele ostatnich badań pokazało, że regularna konsumpcja tych owoców jest związana z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2. Co więcej, wystarczą zaledwie 2 – 3 dania z truskawek na tydzień, aby osiągnąć realne korzyści.
Komentarze do: Truskawki chronią przed cukrzycą i rakiem