Szukaj

Truskawki chronią przed cukrzycą i rakiem

Lato to dobra pora, aby skorzystać z zalet zdrowotnych truskawek. Od dawna już wiadomo, że te owoce to pyszny sposób na wzmocnienie ciała i na ochronę przed różnymi chorobami. Badania naukowe zgadzają się co do tego, a potwierdza to najnowsze, opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry.



Uczeni odkryli, że truskawki chronią przed rakiem, chorobami serca, cukrzycą i zapaleniem.

W eksperymencie udowodniono, że ekstrakt z truskawek obniża proliferację komórek raka jelita grubego (HT29) i komórek raka piersi (MCF-7). Rozrost komórek HT29 został zahamowany o 53%, a komórek MCF-7 o 43% przeciętnie.

Naukowcy uważają teraz, że fitoskładniki odżywcze i inne składniki w truskawkach, takie jak kwas elagowy, odpowiadają za takie działanie tych owoców.

Dodatkowo odkryto, że organiczne odmiany truskawek mają silniejsze antynowotworowe właściwości niż odmiany konwencjonalne.


Poza tym, konsumpcja tych owoców pomaga kontrolować choroby serca, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Truskawki obniżają nadciśnienie, hiperglikemię i zapalenie, co udowodniono w 8-tygodniowym eksperymencie, w którym uczestnicy jedli codziennie 50 gramów truskawek.

Kolejna ważna wiadomość: brytyjscy badacze z University of Warwick potwierdzili, że owoce te nie tylko zapobiegają chorobie serca, ale też komplikacjom naczyniowym w cukrzycy.

Dr Paul Thornally, autor wspomnianego badania, mówi: - Odkryliśmy, że truskawki wzmagają odporność komórek, narządów i naczyń krwionośnych, a to redukuje ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe i na cukrzycę.

Naukowcy przypisują te korzystne wyniki aktywacji proteiny Nrf2, która zwiększa aktywność antyoksydantów w ciele.

Inne badania wykazały, że truskawki pomagają zrównoważyć poziomy glukozy w organizmie.

George Mateijan Foundation donosi: - Wiele ostatnich badań pokazało, że regularna konsumpcja tych owoców jest związana z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2. Co więcej, wystarczą zaledwie 2 – 3 dania z truskawek na tydzień, aby osiągnąć realne korzyści.

Komentarze do: Truskawki chronią przed cukrzycą i rakiem

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz