A jeśli to prawda, że francuskie tradycje kulinarne naprawdę chronią przed dodatkowymi kilogramami? Narodowa ankieta przeprowadzona przez CREDOC (Centre de Recherche pour l’Etude et l’Observation des Conditions de Vie, Centrum Badań na rzecz Studiów i Obserwacji Warunków Życia), identyfikuje regularność oraz współbiesiadowanie, towarzyszące francuskim posiłkom, jako prawdziwy hamulec rozwoju nadwagi i otyłości.
We Francji, odżywianie koncentruje się wokół trzech głównych posiłków w ciągu dnia, w godzinach względnie stałych i wspólnych dla wszystkich, precyzują autorzy badania. Jest to model, który jest zupełnie odwrotny do tego, jaki panuje za Atlantykiem. W Ameryce Północnej w rzeczywistości, a szczególnie w Stanach Zjednoczonych, normą jest podjadanie poza posiłkami: 21,6% dziennej dawki energii jest absorbowane poza posiłkami, natomiast we Francji procent ten wynosi zaledwie 9,8.
Zobacz również:
Współbiesiadowanie to główny sens każdego posiłku wśród Francuzów. W 80% przypadków, posiłki są zjadane rodzinnie, z kolegami z pracy albo z przyjaciółmi. Wspólne posiłki sprzyjają kolektywnej dyscyplinie, która redukuje ryzko zachowania kompulsywnego. Francuski model odżywiania pokazuje się więc nam jako jeden z głównych gwarantów równowagi, które chronią nas przed otyłością.
Komentarze do: Trzy posiłki dziennie chronią przed otyłością