Żyjemy w świecie, w którym niedożywienie nie zawsze jest spowodowane niedoborem żywności. Przetwarzanie jedzenia pozbawia je wielu składników odżywczych. Trzy poniższe produkty znacznie wzbogacą twoją dietę.
Chlorella
Ten glon z gromady zielenic jest wciąż mało znanym produktem. Chlorella jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i protein. Wykorzystuje się ją przy detoksykacji organizmu.
Zawartość odżywcza:
- dobrze przyswajalne białko roślinne (58%)
- duża ilość chlorofilu
- bogate źródło witamin A, C, E i K
- witamina D
- wszystkie witaminy z grupy B
- mnóstwo żelaza i cynku, magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu
- beta-karoten, luteina i polisacharydy
- niezbędne kwasy tłuszczowe, łącznie z kwasem gamma-linolenowym
- enzymy
Ze względu na to, że chlorella oczyszcza organizm, należy ją wprowadzać bardzo powoli, aby uniknąć biegunki.
Pyłek pszczeli
Zobacz również:
Jest bardzo przydatny w przypadku źle zbilansowanej diety. Jedno z najlepszych znanych źródeł witamin, minerałów, aminokwasów, hormonów, enzymów oraz tłuszczów. Zawiera także naturalne antybiotyki.
Składniki odżywcze:
- karotenoidy, które przekształcają się w witaminę A
- wszystkie witaminy z grupy B
- witamina C i E
- wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzem, siarkę oraz śladowe ilości 59 innych pierwiastków
- 22 aminokwasy, których zawartość jest 5 do 7 razy większa niż w tej samej ilości wołowiny, mleka, jajek czy sera.
- enzymy, takie jak amylaza, katalaza, kozymaza, cytochrom, dehydrogenaza, diaforaza, kwasy mlekowe, pektaza i fosfataza
Uwaga! Niektóre osoby mogą być uczulone na pyłek pszczeli.
Jagody Goji
Naturalnie występują w południowo-wschodniej Europie i Azji. Były wykorzystywane w naturalnej medycynie chińskiej.
Zawiera:
- 18 aminokwasów, w tym 8 najważniejszych, co czyni ją kompletnym źródłem białka
- 6 niezbędnych kwasów tłuszczowych
- 21 minerałów w ilości śladowej, np. wapń, miedź, german, żelazo, magnez, fosfor, selen i cynk
- witaminę A, C i E oraz wszystkie witaminy z grupy B
- przeciwutleniacze, w tym: zeaksantynę, dysmutazę ponadtlenkową, polisacharydy, german i beta-karoten
Z racji tego, że goji należy do rodziny psiankowatych, powinny jej unikać osoby cierpiące na stany zapalne.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Trzy składniki, które dostarczają niewiarygodnej ilości substancji odżywczych