Zespół badaczy ujawnił wpływ konsumpcji zielonych warzyw na układ odpornościowy. Pozbawiając myszy laboratoryjne tych zielonych warzyw na zaledwie trzy tygodnie, badacze stwierdzili, że gryzonie te straciły nawet do 80% komórek odpornościowych w jelitach.
Jest to odkrycie, które może znacznie wpłynąć na zdrowie osób, które cierpią z powodu przewlekłych zapalnych chorób jelit.
Badanie, o którym mowa, zostało opublikowane w dniu 13 października w przeglądzie Cell.
Jak doradzają więc badacze, lepiej nie stronić od konsumpcji zielonych warzyw.
Badacze z Babraham Institute w Cambridge doszli do wniosku, że zielone warzywa sprzyjają produkcji niektórych białych ciałek krwi, które z kolei sprzyjają dobremu funkcjonowaniu układu immunitarnego. Badanie to wykazało, że dzięki zielonym warzywom limfocyty śródnabłonkowe, czyli komórki odpornościowe jelit oraz skóry, działają poprawnie.
Zobacz również:
Te komórki znajdują się pod inną barierą komórek, które pokrywają tkankę wewnętrzną i zewnętrzną ciała, i działają jako pierwsza linia obrony, przyczyniając się jednocześnie do dobrego, prawidłowego zabliźniania.
W przebiegu doświadczeń przeprowadzonych w laboratorium na myszach, badacze odkryli, że jedzenie bogate w warzywa zielone, takie jak brokuły albo szpinak, pomagają w regulacji układu odpornościowego.
Lepszy układ immunitarny dzięki zielonym warzywom
Natomiast, po pozbawieniu myszy zielonych warzyw przez trzy tygodnie, badacze zauważyli, że myszy te tracą od 70% do 80% komórek ochronnych. Osłabione myszy mające w ten sposób mniej protein antymikrobowych do dyspozycji, objawiały zaostrzoną aktywację układu odpornościowego i były bardziej podatne na urazy i z zranienia.
Kiedy badacze zniszczyli zewnątrzną część ich jelit, na przykład, ich ciała dłużej wracały do siebie. Rezultaty te mogą pomóc leczyć, na przykład, przewlekłe choroby zapalne jelit u człowieka, jak wyjaśniają badacze.
Inne badanie, opublikowane ostatniego roku w British Medical Journal, pokazało, że konsumpcja warzyw zielonych może zredukować w sposób znaczący ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Komentarze do: Układ odpornościowy wzmacniany zielonymi warzywami