Kolejne badania przynoszą kolejne dobre wieści na temat czekolady – umiarkowana konsumpcja tego smakołyku redukuje ryzyko udaru u mężczyzn. Wcześniejsze prace wykazywały, że czekolada ogranicza zagrożenie udarem u kobiet, jak również wspomaga zdrowie serca i mózgu u obu płci.
Najnowsze badania powinny ucieszyć zwłaszcza mężczyzn.
Ich autorka Susanna Larsson mówi: - Eksplorowanie działania czekolady na udar mózgu ma sens, gdyż wykazano już, że produkt ten obniża ciśnienie krwi oraz poziomy cholesterolu LDL, a obydwa te czynniki to faktory ryzyka sercowo-naczyniowego.
W najnowszym projekcie przeanalizowano więc zwyczaje odżywiania 37 000 Szwedów, których następnie obserwowano przez 10 lat. W trakcie obserwacji odnotowano 2 000 przypadków udaru mózgu.
W dalszej kolejności obliczono, że mężczyźni, którzy zjadali w przybliżeniu 1/3 filiżanki płatków czekoladowych, byli o 17% mniej zagrożeni udarem niż ci, którzy unikali czekolady.
Zobacz również:
Nawet inne czynniki ryzyka udaru mózgu, wzięte pod uwagę, takie jak otyłość, nadciśnienie i palenie, nie zmieniły niczego w tych rezultatach.
Mimo że wszyscy mężczyźni w badaniu jedli mleczną czekoladę, dr Larsson spodziewa się, że takie same rezultaty by uzyskano w przypadku czekolady ciemnej.
Co nie zmienia faktu, że sama uczona zaleca ciemną wersję jako zdrowszą i mniej przyczyniającą się do przybierania na wadze.
Naukowcy w dalszym ciągu nie wiedzą, jak to się dzieje, że czekolada jest tak dobra dla zdrowia. Przypuszczają, iż mogą za to odpowiadać flawonoidy, czyli składniki, które wzmagają zdrowie sercowo-naczyniowe dzięki działaniu antyoksydacyjnemu i antyzapalnemu.
Badania wykazały także wcześniej, że flawonoidy zapobiegają powstawaniu skrzepów krwi. Ponieważ jednak czekolada jest tłusta, słodka i kaloryczna, eksperci zalecają, aby ograniczyć jej konsumpcję do naprawdę umiarkowanych ilości.
Komentarze do: Umiarkowana konsumpcja czekolady zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn