Dla utraty wagi, popularne diety zalecają wszystko, od jedzenia według typu krwi, do 2-dniowych postów w tygodniu. Obecnie, jedna popularna metoda- jedz mniej, ale często w ciągu dnia- została przeanalizowana przez specjalistów, którzy twierdzą, że ani nie pobudza metabolizmu, ani nie zachęca do utraty wagi.
Naukowcy sugerują, że liczenie kalorii to wszystko, co rzeczywiście ma znaczenie, jeśli chodzi o odchudzanie. Otyłość stała się wiążącym problemem zdrowia publicznego w ostatniej dekadzie. Według Centeres for Disease Control and Prevention (CDC- amerykańska agencja zdrowia), procent osób dorosłych w wieku powyżej 20 lat, którzy są otyli w USA, sięga w 2010 roku prawie 70%.
Badacze, prowadzeni przez panią doktor Milane Kumara Piya z Uniwersytetu Warwick (Coventry, Wielka Brytania), zauważyli, że poprzednie badania sugerujące jedzenie pojedynczego pół-tłustego posiłku, zwiększa stan zapalny w organizmie, powodując, że bakterie jelitowe - znane jako endotoksyny- dostają się do krążącej krwi.
Tego rodzaju zapalenie powiązano z przyszłym zagrożeniem rozwinięcia się choroby krążeniowej, i cukrzycy 2. typu. Badacze pragną prześledzić, czy częste jedzenie może powodować uszkodzenia, które może zwiększyć zagrożenie u osób otyłych.
Zobacz również:
Do przeprowadzenia swoich badań, zespół analizował 24 chude i otyłe kobiety, którym podano jednym razem 2 posiłki, natomiast w inny dzień 5. Panie skonsumowały tą sama ilość kalorii w oba dni i badacze mierzyli ich wydatki energetyczne, poddając całe ciało mierzeniu przez ciepłomierz.
Ważniejsze liczenie kalorii
Odkrycia z tych badań, wyjawiło, że kobiety, czy zjadły dwa czy pięć posiłków, to nie miało znaczenia dla ilości spalonych kalorii. Po 24 godzinach, panie spaliły tą samą ilość kalorii bez zależności od liczy posiłków.
Dodatkowo, badacze zaobserwowali, że otyłe panie, które zjadły 5 posiłków miały znacząco podwyższony poziom endotoksyn pod koniec każdego dnia, w porównaniu do tych, które miały tylko 2 posiłki.
Dr Priya uznała, że badania wykazały dwa główne odkrycia:
„Po pierwsze, rozmiar albo częstotliwość posiłku, wcale nie zmienia spalanych w ciągu dnia kalorii, ale co ma znaczenie dla utraty wagi to liczenie kalorii. Po drugie, przez otyłość, więcej endotoksyn dostaje się do krwiobiegu powodując zapalenie a jedząc częściej pogarszamy to ryzyko, które jest powiązane z chorobami metabolizmu, jak cukrzyca 2. typu.”
Dr Priya uważa, że jej przyszłe badania skupią się na wpływie diety, florze bakteryjnej jelit i spalonych kaloriach u rożnych ludzi. „Przez zrozumienie jak dieta wpływa na ryzyko zapalenia i utratę energii, poszerzymy nasze zrozumienie, jak lepiej ustosunkować dietę dla indywidualnych potrzeb” - dodaje.
Opracował: Jarosław Koperski
Komentarze do: Utrata wagi: liczenie kalorii ważniejsze niż jedzenie mało a często