W badaniu nad możliwymi czynnikami powiązania konsumpcji fruktozy i przybierania na wadze, MRI wykonane na mózgach uczestników projektu pokazało, że wchłanianie glukozy redukuje przepływ krwi i aktywność w regionach mózgu regulujących apetyt. Nie stwierdzono tego dla fruktozy.
Wchłanianie glukozy – ale nie fruktozy – przyczynia się także do wzrostu uczucia sytości i pełności.
Badanie zostało opublikowane w JAMA.
W artykule możemy przeczytać, że większa konsumpcja fruktozy koreluje z większą prewalencją otyłości. Dieta bogata we fruktozę przyczynia się do przybierania na wadze i do odporności na insulinę.
Jedzenie fruktozy powoduje niewielkie wydzielanie hormonów sytości.
Eksperymenty na gryzoniach pokazały, że podawanie fruktozy pobudza je do jedzenia, a podawanie glukozy zapewnia im uczucie sytości. Fruktoza przyczynia się do wzrostu zaangażowania w poszukiwanie jedzenia oraz zwiększa konsumpcję.
Zobacz również:
W jaki sposób przebadane regiony mózgu u gryzoni można by przełożyć na człowieka, nie jest jeszcze wiadome.
Dr Kathleen A. Page z Yale University School of Medecine w USA, przeprowadziła prace pozwalające przebadać neuropsychologiczne czynniki, które mogą leżeć za powiązaniem fruktozy z otyłością. W projekcie wzięło udział 20 zdrowych dorosłych.
Przeszli oni badanie MRI w momencie jedzenia glukozy bądź fruktozy.
Pierwszy rezultat był jasny: dochodzi do różnych reakcji w mózgowym przepływie krwi w regionie podwzgórza po zjedzeniu glukozy lub fruktozy. To znaczy, przepływ krwi był znacząco zmniejszony po konsumpcji glukozy.
Dr Kathleen A. Page mówi: zjedzenie glukozy, ale nie fruktozy, redukuje aktywację podwzgórza, wyspy oraz striatum. Regiony te regulują apetyt, motywację oraz proces nagrody. Jedzenie glukozy zwiększa ilość połączeń między podwzgórzem i striatum, oraz podnosi uczucie sytości.
Odpowiedzi na fruktozę były zaś związane z redukcją poziomu insuliny i prawdopodobnie nie można ich przypisać niezdolności fruktozy do przenikania przez barierę krew-mózg czy też brakowi ekspresji genów podwzgórza niezbędnych do metabolizmu fruktozy, piszą badacze w podsumowaniu do swoich prac.
Komentarze do: W jaki sposób fruktoza wpływa na regulację apetytu?