Ciecierzyca, fasola, soczewica czy groch mogą pomóc w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu. Wystarczy jedzenie tylko jednej porcji dziennie.
Warzywa dobre na serce
Lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) cholesterolu są jednym z najważniejszych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, których możesz łatwo uniknąć, trochę modyfikując dietę. Codzienne porcje roślin takich jak fasola, ciecierzyca, soczewica i groch, są już zalecane jako część sugestii żywieniowych, aby zapobiec poważnym chorobom przewlekłym. Naukowcy przeprowadzili przegląd systematyczny i metaanalizę badań z randomizacją (RCT) oceny skutków spożycia tych warzyw na obniżenie cholesterolu LDL.
Zobacz również:
Badacze twierdzą, że zmniejszenie o 5% cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby tętnicze o 5-6% .
U kobiet inaczej niż u mężczyzn
Badanie wykazało również, że zachodzi większa redukcja cholesterolu LDL u mężczyzn niż u kobiet. Dzieje się tak, dlatego, że mężczyźni zwykle mają wyższy poziom cholesterolu niż kobiety, więc pokazują większą poprawę w wyniku zdrowszej diety.
Jedzmy strączki!
Jedzenie roślin strączkowych codziennie może mieć inne korzystne efekty. Mogą nawet chronić przed problemami kardiometabolicznymi. Strączki mogą wpłynąć na redukcję masy ciała, uregulowanie ciśnienia krwi i stężenia glukozy.
Monika Kachniarz
Komentarze do: Warzywa strączkowe utrzymują dobry cholesterol