Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Washington, które zostały opublikowane w czasopiśmie Environmental Heatlth , dziecko przebywające na typowej diecie, narażone jest na spożycie dwukrotnie wyższego poziomu ftalanów, co przekracza bezpieczny poziom tych składników w organizmie według Agencji Ochrony Środowiska (EPA).
Ftalany są rodziną związków chemicznych stosowanych w różnych gałęziach przemysłu. Stosowane są między innymi w tworzywach sztucznych, czy kosmetykach. Znane są również jako hormony endokrynologiczne, które naśladują działanie hormonów (głównie estrogenów) w organizmie człowieka. Pomagają przy wytwarzaniu różnorodnych efektów zdrowotnych.
Dzieci i kobiety w ciąży są szczególnie podatne na efekty działania ftalani. W roku 2008, powszechne obawy dotyczące zbyt dużej ilości ftalanów w zabawkach, butelkach dla niemowląt i gryzakach, doprowadziło do tego, że zakazano umieszczania substancji chemicznych w produktach przeznaczonych dla dzieci. Teraz nowe badania wykazują, że jedzenie może być również dużym źródłem ftanali.
- Kiedy zabawki produkowane były z tym związkiem chemicznym, to było wiadome, że duży przyrost ftanali związany jest z gryzieniem zabawek przez dzieci - powiedziała badaczka Sheela Sathyanarayana. - Teraz gdy mamy więcej informacji, a badania ewoluowały, wiemy, że pochodzą również z innych źródeł - dodaje.
Zobacz również:
Dieta oparta na żywności pochodzenia zwierzęcego to również czynnik zagrożenia dla dzieci. Wykorzystano dane z 17 poprzednich badań, które mierzyły stężenie ftalanów w różnych produktach spożywczych. Badania przeprowadzone zostały przez naukowców z Uniwerystetu w Waszyngtonie, którzy oszacowali dzienne spożycie ftalani wynikające z czterech oddzielnych diet: dieta typowa, dieta oparta na wytycznych rządowych, dieta bogata w mięso i produkty mięsne oraz dieta bogata w owoce i warzywa.
Naukowcy odkryli, że zarówno dla dzieci jak i dorosłych, dieta bogata w mięso i produkty mleczne zawierała niebezpiecznie wysokie stężenie ftalanów. Typowa dieta zawierała poziom tych składników chemicznych, który obecnie uznawany jest za bezpieczny dla dorosłych, ale jest on prawie dwa razy wyższy od maksymalnego poziomu, który przeznaczony jest dla niemowląt i małych dzieci.
W przypadku diety opartej na owocach i warzywach, poziom ftanali jest bezpieczny dla wszystkich grup wiekowych. W przypadku diety opartej na mięsie i produktach mlecznych, uważa się, że jednym z czynników zwiększających poziom ftanali w tych produktach, są liczne sztuczne opakowania, przeznaczone przechowywania produktów.
Komentarze do: Według nowych badań ilość ftalanów w diecie przekracza próg EPA