Wegetarianie, którzy unikają zjadania produktów zwierzęcych, mogą nieświadomie zjadać żelatynę w lekarstwach, jak przestrzega najnowsze badanie, przeprowadzone przez naukowców z Manchester Royal Infirmary i z South-West Yorkshire Partnership NHS Foundation Trust. Badacze ci, dla celów swojego projektu, przeprowadzili rozmowy z 500 osobami i skupili się na specjalnie wyselekcjonowanej grupie pacjentów, którzy byli leczeni z powodu chorób układu moczowego.
Na 283 osoby, 200 powiedziało, iż są na ścisłej diecie bez jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. A 88% bardzo mocno zależało na tym, żeby zażywać jedynie leki oparte na produktach roślinnych. Aczkolwiek, mimo tych 176 osób z 200, które wolały zażywać leki nie oparte na produktach zwierzęcych, to jednakże jedna na pięć spośród nich przyznaje, iż sprawdza z lekarzem albo z farmaceutą, czy faktycznie dany lek nie jest sprzeczny z ich dietetycznymi wymaganiami.
Żelatyna jest powszechnie używana jako składnik powlekający w lekarstwach, a także sprawia, że lekarstwa są bardziej gęste. Żelatyna jest substancją pochodzącą z kości i skóry zwierzęcej. Badanie tutaj omawiane przyznaje, iż lekarze generalnie niewiele wiedzą na temat leków opartych na żelatynie, a także stwierdza, iż pacjenci praktykujący ograniczenia dietetyczne generalnie nie stawiają pytań odnośnie zawartości leku, zanim zaczną leczenie. A to naraża ich na pogwałcenie ich przekonań.
Naukowcy przyznają, iż istnieje zapotrzebowanie na wyraźniejsze wytyczne odnośnie oznaczania żelatyny w lekarstwach, a także odnośnie roślinnych alternatyw dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych. Zastąpienie żelatyny alternatywami opartymi na roślinach, a także wyraźniejsze etykietowanie na opakowaniach produktów, to rozsądne strategie pozwalaące zminimalizować ryzyko pogwałcenia dietetycznych przekonań pacjenta w momencie przepisywania doustnego leku, dodają jeszcze naukowcy z Manchester Royal Infirmary i z South-West Yorkshire Partnership NHS Foundation Trust.
Pani Liz O’Neill, dyrektor komunikacji w organizacji wegetariańskiej, Vegetarian Society, mówi tak: niektórzy wegetarianie będą zaszokowani, kiedy dowiedzą się o powszechnym stosowaniu składników zwierzęcych w lekarstwach, niezależnie od tego, czy jest to składnik aktywny, czy też tylko substancja pomocnicza. Czyli te wszystkie spoiwa, powłoki i inne elementy, które przyczyniają się do powstawania ukończonej tabletki albo kapsułki.
Zobacz również:
Jest to bardzo złożony problem, dla którego rozwiązania nie wymyślimy w ciągu jednego dnia, mówi pani Liz O’Neill, ale organizacja Vegetarian Society wierzy, że każdy ma prawo wiedzieć co tak naprawdę je.
Co więcej, nie tylko żelatyna jest ukrytym składnikiem zwierzęcym w wielu produktach spożywczych oraz w lekarstwach.
Oto kilka z nich:
Łój
Co to jest? Twardy biały tłuszcz wokół nerek i bioder zwierząt.
Jak jest używany? Łój generalnie znajdujemy w margarynie, w ciastach, w leguminie i w pokarmie dla ptaków, między innymi.
Albumina
Co to jest? Proteinowy składnik białka jajek.
Jak jest używana? Albuminę znajdujemy również w zwierzęcej krwi, w mleku, w roślinach, nasionach. Generalnie używa się jej do zagęszczenia albo do zmiany tekstury przetworzonego jedzenia.
Anchois
Co to jest? Małe, srebrzyste rybki z rodziny śledzi.
Jak są używane? Do sosu Worcestershire, do dressingu do sałatki Cezar, jako składnik do pizzy, do greckiej sałatki.
Żelatyna
Co to jest? Galaretowata proteina z kości, z tkanki chrzęstenj, ze ścięgien oraz ze skóry zwierząt. Większość żelatyny dostępnej w handlu jest produkowana ze skóry świni.
Jak jest używana? Żelatynę znajdujemy w marshmallows, w jogurcie, w sałatkach, w niektórych lekarstwach, w deserach zawierających galaretkę, w prażonych płatkach zbożowych.
Lanolina
Co to jest? Tłuszcz o konsystencji wosku z wełny owczej.
Jak jest używana? Lanolina jest stosowana w większości gum do żucia, w niektórych kosmetykach, w wodoodpornych płaszczach, w maściach.
Słonina
Co to jest? Słonina na klaryfikowany wieprzowy tłuszcz. Często jest to tłuszcz, który znajduje się w brzuchu świni albo wokół jej nerek.
Jak jest używany? Generalnie, do pieczywa i do ciast.
Pepsyna
Co to jest? Pepsyna to enzym pochodzący z żołądka świni.
Jak jest używana? Pepsyna jest łączona z podpuszczką, czyli z enzymem koagulującym, uzyskiwanym z żołądków młodych zwierząt. Taka mieszanka służy do produkowania niektórych serów.
Stearynian wapnia
Co to jest? Stearynian wapnia to minerał typowo pochodzący od krów i świń.
Jak jest używany? Stearynian wapnia jest powszechnie używany jako dodatek do soli czosnkowej, do wanilii, do substancji zmiękczających mięso, do miksów i dressingów sałatkowych.
Komentarze do: Wegetarianie mogą nieświadomie jeść żelatynę w lekarstwach