Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii opublikowali raport, z którego wynika, że osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso.
W badaniu wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie naukowcy stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wyniki badań zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie medycznym „JAMA”.
Wcześniejsze analizy pokazują, że stosowanie diety wegetariańskiej wpływa na obniżenie prawdopodobieństwa rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i cukrzyca, chociaż naukowcy nie wiedzą jeszcze dlaczego tak się dzieje. Dr Michael J. Orlich z Uniwersytetu Loma Linda twierdzi: - Obecne badania nie pozwalają nam tego przyznać z całą pewnością, ale jedną z najbardziej prawdopodobnych przyczyn tej pozytywnej korelacji wydaje się ograniczenie lub całkowita rezygnacja z mięsa.
Spożywanie czerwonego mięsa jest wskazywane przez badaczy jako czynnik sprzyjający rozwojowi chorób, ze względu na wysoki poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. W innym badaniu, opublikowanym w kwietniu tego roku, stwierdzono, że dorosły człowiek nie powinien spożywać więcej niż 70 gramów czerwonego mięsa dziennie, gdyż w wyniku rozkładania w jelitach przez bakterię zawartej w czerwonym mięsie L-karnityny, dochodzi do wydzielania szkodliwego gazu, który doprowadza do powstawania złogów tłuszczowych w żyłach i tętnicach.
Zobacz również:
Pomimo istnienia wielu dowodów łączących spożycie czerwonego mięsa z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zgonu, badacze zastrzegają, że na zdrowie człowieka wpływają też inne czynniki. Jak mówi dr Orlich: - Może być tak, że spożywanie różnorodnych pokarmów roślinnych zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, więc z pewnością warto się temu przyjrzeć w kontekście żywienia.
Piotr Poniński z firmy Polsoja zauważa: - Jest mnóstwo badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32% niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso. Zresztą – dodaje Poniński – wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia.
Badanie przeprowadzone w Loma Linda pokazało również interesującą zależność, która wskazuje, że związek między dietą wegetariańską a niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu, jest wyraźniejszy u mężczyzn niż kobiet, zwłaszcza w przypadku chorób sercowo-naczyniowych.
Komentarze do: Wegetarianie mogą żyć dłużej niż osoby jedzące mięso