Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie Oksfordzkim dowodzą, iż ryzyko hospitalizacji bądź śmierci spowodowanej przez chorobę serca jest u wegetarian o ponad 32% mniejsze niż u osób jedzących mięso i ryby. Choroba serca jest główną przyczyną śmierci w krajach rozwiniętych i odpowiada za ponad 65 tysięcy zgonów jedynie w samej Wielkiej Brytanii.
Naukowcom udało się udowodnić, iż dieta pozbawiona mięsa może znacząco wpłynąć na obniżenie ryzyka wystąpienia tej choroby.
Wynika to najprawdopodobniej z dobroczynnego wpływu wegetarianizmu na poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, co pokazuje, jak duże znaczenie ma taki sposób odżywania się dla zapobiegania tym stanom.
W badaniu wzięło udział 45 tysięcy ochotników z Anglii i Szkocji, spośród których 34% nie spożywało mięsa. Rzadko zdarza się, by w takiego typu eksperymentach brało udział tak dużo wegetarian, dlatego też naukowcy mogli precyzyjnie oszacować różnice w czynnikach ryzyka pojawiających się w dwóch grupach.
Profesor Tim Key, współautor badań wyjaśnia, że wyniki jakie uzyskali, wyraźnie wskazują na trzykrotny spadek ryzyka występowania chorób serca u osób będących na diecie wegetariańskiej.
Zobacz również:
W czasie szacowania tej liczby wzięto pod uwagę takie czynniki jak wiek, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, aktywność fizyczną, poziom wykształcenia oraz pochodzenie społeczno-ekonomiczne.
Badania rozpoczęły się w latach 90., gdy ich uczestnicy wypełnili kwestionariusze dotyczące zdrowia oraz stylu życia. Znalazły się tam m.in. pytania o nawyki żywieniowe oraz inne czynniki, które mogły wpływać na zdrowie ankietowanych, czyli palenie bądź spożywanie alkoholu.
Dodatkowo, u prawie 20 tysięcy uczestników przeprowadzono pomiar ciśnienia krwi oraz sprawdzono u nich poziom cholesterolu.
Wśród wszystkich ochotników monitorowanych do 2009 roku, dokładnie 1235 osób zdiagnozowano z chorobą serca, spośród których 169 pacjentów zmarło, a 1066 było hospitalizowanych.
Naukowcy odkryli, iż u wegetarianie mieli niższy poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, co było głównymi czynnikami odpowiadającymi za zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby serca.
Ponadto, w grupie osób niejedzących mięsa, wskaźnik masy ciała był zwykle niższy, a przypadki cukrzycy zdarzały się o wiele rzadziej. Wyniki te po raz kolejny udowodniły, że odpowiednia dieta może skutecznie zapobiec poważnym chorobom.
Komentarze do: Wegetarianizm może trzykrotnie obniżyć ryzyko wystąpienia choroby serca