Węglowodany a zdrowie
Węglowodany stanowią przede wszystkim doskonałe źródło energii dla naszego organizmu. Pełnią przy tym dużo istotnych funkcji takich jak regulacja metabolizmu czy poziomu sytości i głodu. Poza tym wykazano, że wpływają korzystnie na florę bakteryjną,
Węglowodany są z jednej strony zdrowe dla układu trawiennego, a z drugiej ich nadmiar w organizmie może okazać się dla niego bardzo niekorzystny. Zbyt duże ilości węglowodanów w diecie prowadzą do wystąpienia otyłości i cukrzycy, a co za tym idzie do innych poważnych schorzeń.
Źródła węglowodanów
- groch
- fasola
- bób
- soczewica
- soja
- ziemniaki
- buraki cukrowe
Przyczyną zwiększania się wagi są przede wszystkim węglowodany w formie oczyszczonej. Można je uzyskać z roślin jadalnych będących źródłem węglowodanów, które w sposób mechaniczny lub podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych istotnych składników odżywczych takich jak witaminy, wapń, fosfor czy żelazo. W związku z tym wartość odżywcza takich węglowodanów sprowadzona zostaje tylko do cukrów prostych.
Zobacz również:
Spożywanie węglowodanów oczyszczonych prowadzi do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Wiąże się to z tym, że cukry takie ulegają szybkiemu strawieniu, przez co glukoza natychmiast dostaje się do krwioobiegu. W przypadku gdy nie dojdzie do szybkiego spalenia takich cukrów przy pomocy wysiłku fizycznego, organizm wytworzy duże ilości insuliny, która usunie nadmiar glukozy z krwioobiegu transportując ją do komórek, w których dochodzi do przemienienia jej w tłuszcz. Osoby stosujące dietę wysokowęglowodanową są narażone na wystąpienie otyłości, hipoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca i nowotworów.
Źródła węglowodanów oczyszczonych
- biała mąka
- białe pieczywo
- ciasta
- makaron
- biały ryż
- ziemniaki
- słodycze
Takie węglowodany nazywane złożonymi są zdecydowanie trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm trawiony jest przez dłuższy czas niż w przypadku węglowodanów prostych. Energia z takiego pożywienia jest uwalniania w sposób stopniowy, przez co na bieżąco zostaje spalana przez organizm. Wiąże się to z tym, że tego rodzaju węglowodany zawierają błonnik, który jest trudniejszy do strawienia. Nie tylko zawiera on istotne składniki, które wspomagają metabolizm, ale również zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów w cukry.
Źródła węglowodanów złożonych
- produkty pełnoziarniste
- owsianka
- pełnoziarnisty ryż
- kasza
- warzywa (groch, fasola, soja, bób)
Komentarze do: Węglowodany a zdrowie