Za nową radą WHO (World Health Organization- Światowa Organizacja ds. Zdrowia), zaleca się ludziom obniżyć ilość cukru w ich diecie o połowę. Zalecane spożycie cukru powinno pozostać poniżej 10 % wszystkich kalorii, spożywanych w ciągu dnia. Celem WHO jest obniżenie do 5 % dziennego zapotrzebowania. Sugerowane ograniczenia odwołują się do wszystkich cukrów dodawanych do pożywienia oraz tych naturalnych obecnych w miodzie, syropach, sokach i koncentratach owocowych.
Działacze Zjednoczonego Królestwa Brytanii uważają za „tragiczne” to, że WHO zajęło 10 lat, by zmienić swoją opinię. Rekomendacja, by dzienne spożycie cukru w kaloriach nie powinno być większe niż 10%, zostało uznane w 2002 roku. WHO uznało dawkę około 50 gram dziennie, dla osoby dorosłej z unormowaną wagą. Jednakże spora liczba rzeczoznawców, uważa obecnie, że 10% to za dużo, w czasie kiedy powiększa się liczba ludzi otyłych na całym świecie.
Nowa deklaracja WHO
Ogłaszając nową wstępną wersję miar. WHO powiedziało w swoim oświadczeniu:
„Obecne zalecenia WHO z 2002 roku, zaznaczają, że ilość dziennego spożycia cukru powinna być mniejsza niż 10%. W nowym szkicu również proponuje się, by ta substancja w dziennym spożyciu kalorii była mniejsza niż 10%. Sugeruje się nawet, że obniżenie dziennego spożycia cukru do 5% będzie dodatkowa korzyścią.”
Dyrektor WHO ds. odżywiania, doktor Francesco Branca, powiedział na konferencji prasowej, że cel 10% to „silne zalecenie”, pod czas gdy cel 5% jest „uwarunkowaniem”, opartym na obecnych dowodach. „Naszym celem powinno być 5%, jeśli to możliwe”- dodał.
Zobacz również:
Plany zostaną poddane publicznej konsultacji, z oczekiwanym tego lata stanowczym zaleceniem. Angielska Służba Zdrowia powiedziała, że ich doradczy komitet naukowy do spraw odżywiania przejrzał dowody nt. cukru w diecie brytyjskiej. Dyrektor Nutrition and Diet , Alison Tedstone wyjawił : "Nasze ankiety przedstawiają, że populacja Zjednoczonego Królestwa powinna zredukować spożycie cukru, jako że średnie spożycie dla osób dorosłych to 11,6%, a dla dzieci 15,2%, co jest powyżej obecnie zalecanej dawki 10%”.
„Im mniej cukru, tym zdrowsze zęby”
Działacze z grupy Action for Sugar, pragną by zalecone stanowczo było 5% . „ To straszne, że WHO zajęło 10, lat by przemyśleć zmianę swojej rekomendacji cukru. To będzie miało olbrzymie konsekwencje na milionach dotkniętych otyłością i cukrzycą typu 2. stopnia na całym świecie” - twierdzi Katherine Jenner, specjalistka odżywiania. Rady WHO oparto na przejrzeniu naukawych dowodów na temat cukru i jego szkodliwości zdrowotnych, włączając to uszkodzenie zębów i otyłość.
Badania otyłości, opublikowane w zeszłym roku przez BMJ (British Medical Journey – Brytyjski Dziennik Medycyny), uznały, że chociaż cukier nie jest głównym powodem otyłości, albowiem ci, którzy spożywają go w nadmiarze, zwłaszcza w napojach słodkich, mają tendencję do nadwagi, ponieważ pochłaniany cukier nie powoduje ich pełnego nasycenia.
Przegląd powiązań między spożyciem cukru a rozkładem zębów, przeprowadzonych przez badaczy brytyjskich, odkrył wyniki, w których rozkład zębów był niższy, kiedy spożycie cukru było niższe od 10% dziennego zapotrzebowania kalorii. Profesor odżywiania i zdrowia jamy ustnej na Uniwersytecie w Necastle, Paula Moynihan powiedziała : Im mniej cukru jesz, tym bardziej obniżasz uszkodzenie zębów”. Inny profesor, ze Szkoły Medycznej z londyńskiego King`s College, prof. Tom Sanders zauważył, że zmniejszenie cukru do 5% „ będzie ciężkim wyzwaniem […], 5% nie zostało przetestowane i spróbowane, z 10% można żyć”.
Komentarze do: WHO sugeruje oniżenie dziennej dawki cukru