Konsumenci napojów gazowanych bogatych w fruktozę w rzeczywistości spożywają więcej ilości tego składnika niż im się wydaje. Takie wyniki zostały przedstawione w najnowszych badaniach przeprowadzonych przez Childhood Obesity Research Center w Keck School of Medicine na Uniwersytecie Południowej Kalifornii.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie medycznym Nutrition, przeanalizowane zostały składy 34 popularnych napojów, uznając, że soki i napoje wykonane z użyciem wysokiej ilości fruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS) zawierają 50% więcej fruktozy niż glukozy.
- Zwiększona ilość fruktozy może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka cukrzycy, chorób układu krążenia i chorób wątroby - powiedział Michael Goran, główny autor badania. - Ludzkie ciało nie jest przystosowane do przetwarzania tego rodzaju cukru w takich ilościach w przeciwieństwie do glukozy, która służy jako paliwo dla ciała. Fruktoza prawie całkowicie przetwarzana jest w wątrobie, gdzie następnie przekształca się w tłuszcz.
Zobacz również:
Kolejne badania wykazały również, że wiele opakowań produktów jest błędnie oznaczonych i nie podają prawidłowych zawartości cukru w składzie produktu. Niektóre napoje mają większe stężenie fruktozy niż wskazywałyby na to opisane na nich etykiety, a to z kolei zaś sugeruje, że napoje mogą zawierać HFCS, który nie jest przedstawiony na etykietach.
Zespół badaczy sprawdził również zakupione przez nich napoje, które dobierane były względem popularności produktów i były w swoim składzie bogate w cukier. Badania przeprowadzone były w trzech różnych laboratoriach, przy użyciu trzech różnych metod. Wyniki były spójne pomimo wykonania różnych metod, wszędzie uzyskana średnią 60:40, gdzie przeważającym składnikiem była fruktoza, a w 40% glukoza.
Najwięcej HFCS spożywają Amerykanie, u których konsumpcja podwoiła się w ciągu ostatnich trzech dekad. Ilość osób cierpiących na cukrzycę wzrosła trzykrotnie. Większość z tego wzrostu związana jest bezpośrednio z większym zużyciem napojów gazowanych, napojów dla sportowców i napojów energetycznych.
Komentarze do: Więcej fruktozy w napojach niż mogłoby się wydawać