Kobiety, które miały wystarczające ilości witaminy D we krwi, były o 32% mniej zagrożone mięśniakami niż kobiety, które miały niedobory tej molekuły. Badanie przeprowadzili naukowcy z National Institutes of Health w USA. Mięśniaki macicy to nienowotworowe guzy, często objawiające się bólem i krwawieniem u kobiet w okresie premenopauzy.
Jest to też główna przyczyna histerktomii w USA.
Badanie objęło 1036 kobiet w wieku 35 – 49 lat, mieszkających w Waszyngtonie w latach 1996 – 1999. Pracami kierowała dr Donna Baird z National Institute of Environmental Health Sciences.
Naukowcy przebadali uczestniczki pod kątem mięśniaków przy pomocy ultradźwięków. Posłużyli się próbkami krwi, aby zmierzyć poziom podstawowej postaci witaminy D, znanej jako 25-hydroksywitamina D.
Poziom witaminy D w granicach 20 ng/ml krwi określono jako wystarczający, choć niektórzy eksperci oceniają, że dla dobrego zdrowia lepsze są jeszcze większe poziomy.
Zobacz również:
Ciało może wyprodukować tę molekułę, kiedy skóra ma kontakt ze słońcem; możemy ją także znaleźć w niektórych produktach pokarmowych i w suplementach.
Uczestniczki badania zostały też zapytane o ich ekspozycję na słońce. Okazało się, że te kobiety, które spędzały na zewnątrz powyżej 1h na dzień, również były mniej zagrożone mięśniakami (ok. 40%).
Mimo że mniej czarnych niż białych uczestniczek badania miało wystarczające poziomy witaminy D we krwi, to obliczona redukcja prewalencji mięśniaków macicy była taka sama dla obydwu grup etnicznych.
Dr Baird mówi: - Byłoby cudownie, gdyby okazało się, że coś tak prostego i taniego jak naturalne światło słoneczne może zredukować ryzyko zachorowania na mięśniaki macicy. Jednakże potrzebne są dodatkowe badania w tym temacie.
Sama dr Baird prowadzi podobne prace w Detroit, aby przekonać się, czy podobne rezultaty uzyska w innym mieście niż Waszyngton.
Dr Linda Birnbaum, dyrektor NIEHS, mówi: - Badanie to potwierdza po raz kolejny, jak ważna jest witamina D dla naszego zdrowia.
Komentarze do: Witamina D redukuje ryzyko mięśniaków macicy