Szukaj

Witamina K2 – podstawa dla organizmu

Powinniśmy spożywać więcej witaminy K2, aby utrzymać dobre zdrowie. Eksperci spotkali się ostatnio w Waszyngtonie, aby przedyskutować korzystny wpływ sera oraz produktów mlecznych na zdrowie. Podczas tego spotkania, eksperci przedstawili kilka punktów prawidłowego odżywiania się.



Powinniśmy dawać więcej sera dzieciom do jedzenia, ponieważ brak witaminy K2, która znajduje się głównie w żółtkach jajek oraz w serze z pełnego mleka, jest związany z zaostrzonym ryzykiem zachorowania na choroby serca oraz na raka, deklaruje Sally Fallon Movell, przewodnicząca fundacji Fondation Weston A. Price.

Według naukowców, witamina K2 jest niezbędna dla organizmu, ponieważ chroni ona przed rakiem i przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Poza tym, witamina K2 pozwala poprawić także zdrowie kości, mózgu oraz skóry.


Witamina K2 jest bardziej efektywna dla zdrowia ludzkiego niż witamina K1. Mimo że możemy znaleźć pewne suplementy witamin z grupy K w aptekach, witamina K2 znajduje się w niektórych produktach żywnościowych, takich jak nabiał, wątroba, salami, kurczak, bekon, łosoś, makrela.

Jeśli chodzi o wegetarian, to powinni oni skoncentrować się na produktach żywnościowych, które zawierają dużo witaminy K1, takich jak szpinak, brukselka, brokuły, czy też kapusta. Wydaje się bowiem, że nasze ciało jest zdolne do przetworzenia witaminy K1 w witaminy K2.

Komentarze do: Witamina K2 – podstawa dla organizmu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz